Eυρωπαϊκές μετοχές: Οι νικητές και ηττημένοι του 2020
Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Τα φαβορί, αλλά και οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες απώλειες, καθορίζονται από εκείνον τον παράγοντα που «σημάδεψε» την ανθρωπότητα: την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι «νικητές» ανάμεσα στις εταιρείες του πανευρωπαϊκού Stoxx Europe 600 δεν είναι άλλοι από επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από τη μαζική στροφή προς την τηλεργασία, αλλά και εταιρείες από κλάδους που κατάφεραν να μείνουν αλώβητοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στην άλλη όψη του νομίσματος, στη μακροσκελή λίστα των χαμένων περιλαμβάνονται αερομεταφορείς, εταιρείες θαλάσσιου τουρισμού και ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας ανέστειλαν την ταξιδιωτική δραστηριότητα, ενώ η επιβολή των Lockdown κράτησε κλειστά τα καταστήματα.
Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει το σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού στην οικονομία. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 8,3% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τον Νοέμβριο, οι επενδυτές άρχισαν να στρέφονται σε πιο φθηνές μετοχές, εν μέσω πρσοδοκιών ότι το εμβόλιο θα βάλει τέλος στην πανδημία. Η αισιοδοξία όμως δεν κατάφερε να αναπληρώσει τις απώλειες σε εκείνους τους κλάδους που έχουν υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα.
«Η χρονιά του 2020 ανέδειξε τον κίνδυνο του να βασίζεται κανείς υπερβολικά στις οικονομικές προβλέψεις ή τις προσδοκίες της αγοράς», εξηγούν στο Bloomberg οι Μαρκ Nίκολς και Μαρκ Χέσλοπ, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στην Jupiter Fund Management. Σε έκθεσή τους για τις προοπτικές του 2021, συστήνουν στους επενδυτές να ποντάρουν σε εταιρείες που είναι σε θέση να προσαρμοσθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Και αυτό είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθήσουν να καθορίσουν την κατεύθυνση της οικονομίας.
Οι νικητές:
Τηλεργασία, τηλε-παραγγελίες και… τζόγος
Eκείνοι οι εργαζόμενοι που αναγκάσθηκαν να δουλεύουν από το σπίτι εξαιτίας της πανδημίας προκάλεσαν απότομη έκρηξη της ζήτησης για εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικό συνεργασίας και τεχνική υποστήριξη. Στην περίπτωση της μετοχής με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, τη σουηδική Sinch AB, οι περισσότεροι αναλυτές αναφέρουν ότι η ανάπτυξη θα συνεχισθεί, καθώς «ανθεί» το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εταιρεία προσφέρει αυτοματοποιημένες υπηρεσίες μηνυμάτων που ενημερώνουν την πορεία ενός πακέτου ή ενός ταξί, ή υπενθυμίζουν το ραντεβού σε γιατρό. Εντυπωσιακά και τα κέρδη της εταιρείας πρόσβασης εξ αποστάσεως TeamViewer και της Logitech International, που κατασκευάζει «ποντίκια» και πληκτρολόγια Η/Υ.
Παραγγελίες στο σπίτι
Οι αγορές λιανικής σε φυσικά καταστήματα ή η έξοδος για φαγητό σε εστιατόρια περιορίσθηκαν σημαντικά στη διάρκεια του 2020 εξαιτίας των lockowns και των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού. Οι παραγγελίες κατ’ οίκον διαφόρων προϊόντων ή για διανομή φαγητού μέσω εφαρμογής αναδείχθηκε σε πολύ ελκυστική επιλογή. Οι συγκεκριμένες τάσεις έδωσαν ισχυρή ώθηση σε εταιρείες όπως η HelloFresh, Delivery Hero και Ocado Group. Από τη λίστα δεν λείπει και το πανηγυρικό χρηματιστηριακό «ντεμπούτο» της πολωνικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Allegro.eu.
Εταιρείες στοιχημάτων
Οι μετοχές εταιρειών του συγκεκριμένου κλάδου είδαν τη δραστηριότητά τους να αυξάνεται ραγδαία, παρά τη ματαίωση σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων και πρωταθλημάτων εν μέσω πανδημίας. Και αυτό διότι οι επενδυτές άδραξαν την ευκαιρία για ψυχαγωγία, μετά την νομιμοποίση των στοιχηματικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Η Flutter Entertainment εδραίωσε τη θέση της στην ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά, με την εξαγορά μεριδίου στην εταιρεία στοιχημάτων FanDuel. Κορυφαία όμως σε επιδόσεις η εταιρειά λογισμικού για οnline καζίνο Evolution Gaming Group.
Πράσινη ανάπτυξη
Το 2020 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για αύξηση των δαπανών για πράσινη ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε κινήσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Ο επιμέρους ευρωπαϊκός δείκτης των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του κλάδου σημειώνει κέρδη πάνω από 90%. Η αξία των μετοχών της εταιρείας αιολικής ενέργειας Vestas Wind Systems έχει διπλασιασθεί, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Nel ASA, που κατασκευάζει ηλεκτρολύτες για την παραγωγή υδρογόνου, έχει υπερτριπλασιασθεί.
Ιατρικός εξοπλισμός
Όταν χτυπάει μια πανδημία, η ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό εκτοξεύεται. Η ιταλική DiaSorin συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων από την αυξημένη ζήτηση για διαγωνιστικό εξοπλισμό, όπως και η BioMerieux της Γαλλίας.
Οι χαμένοι:
Πετρελαϊκές, αερομεταφορείς, εμπορικά κέντρα και τράπεζες
Το 2020 αποτελεί δίχως αμφιβολία μια από τις πιο δραματικές ιστορικά χρονιές για το αργό πετρέλαιο. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων υποχώρησαν τον Απρίλιο σε επίπεδα υπό του μηδενός, για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η ζήτηση «βούλιαξε» με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου σε lockdown. Η πετρελαϊκή βιομηχανία βρίσκεται εν τω μέσω της ιστορικής στροφής μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναζητώντας νέες ισορροπίες. Μια σύγκριση μεταξύ της δανικής εταιρείας αιολικών πάρκων Orsted και της βρετανικής πετρελαϊκής ΒΡ περιγράφει τη συνολική εικόνα: Στις αρχές του 2020, η κεφαλαιοποίηση της ΒΡ ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σύγκριση με την αξία της Orsted. Και τώρα η Orsted είναι μεγαλύτερη.
Διακοπές τέλος
Η ελεύθερη πτώση της ζήτησης για ταξίδια και διακοπές παρέσυρε στη δίνη της πολλούς κλάδους: Αεροπορικές, εταιρείες κρουαζιεροπλοίων, tour operators και κατασκευαστές αεροσκαφών. Η κεφαλαιοποίηση των ΙΑG -μητρικού ομίλου της British Airways- και της εταιρείας θαλάσσιου τουρισμού Carnival μειώθηκε περίπου κατά δύο-τρίτα. Η έλευση των εμβολίων πυροδότησε δυναμικό ράλι εν μέσω προσδοκιών για ένα καλύτερο 2021. Ο δείκτης Stoxx 600 Travel & Leisure έχει ανακτήσει σχεδόν τα τρία-τέταρτα του χαμένου εδάφους.
Εμπορικά κέντρα
Η μαζική στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο χτύπησε δυσανάλογα τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων. Η βρετανική Intu Properties τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, ενώ εταιρείες όπως η Unibail-Rodamco-Westfield και Hammerson προσπαθούν να επιβιώσουν με την άντληση κεφαλαίων. Οι προκλήσεις αρκετές και για το 2021, σύμφωνα με την αναλύτρια Σου Μάντεν του Bloomberg Intelligence.
Tραπεζικές μετοχές
Η πανδημία του κορωνοϊού γονάτισε τις οικονομίες της Ευρώπης φουντώνοντας τις ανησυχίες για εκτόξευση των κόκκινων δανείων. Οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την κατεύθυνση των πολύ χαμηλών επιτοκίων πιέζουν τα περιθώρια κέρδους στις χορηγήσεις δανείων. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχθηκαν σφυροκόπημα. Τις χειρότερες επιδόσεις σημείωσε η ισπανική Banco Sabadell SA. Στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, μόνο έξι μετοχές του τραπεζικού δείκτη Stoxx Bank 600 κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη φέτος.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News