Big Tech: Προσοχή στις απολύσεις, μπορεί να «θυσιάσουν» τη μελλοντική ανάπτυξη
Οι τεχνολογικοί γίγαντες είχαν συνηθίσει να ασκούν δύναμη και επιρροή. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Aπό τη Meta Platforms έως τη Snap και το Twitter αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι το μέγεθος του εργατικού δυναμικού τους έγινε υπερβολικά μεγάλο την ώρα που η επιβράδυνση της οικονομίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ορισμένες επιχειρήσεις χρειάζονται κάτι περισσότερο από μία απλή επανεκκίνηση. Όμως, οι μαζικές απολύσεις, όπως έχουν δείξει τα παραδείγματα σε άλλες βιομηχανίες, διδάσκουν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές να μην το παρακάνουν με τις περικοπές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη μαζικές απολύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ. Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, επικαλέστηκε την απότομη πτώση των εσόδων ως το βασικό λόγο για την περικοπή των μισών από τις θέσεις εργασίας των 7.500 της εταιρείας.
Αντίστοιχα, η Snap σχεδιάζει να περικόψει το 20% του εργατικού δυναμικού της μετά τα απογοητευτικά τριμηνιαία αποτελέσματά της. Επίσης, ο μητρικός όμιλος του Google, Alphabet, θέλει να θέσει υπό έλεγχο το κόστος και επιλέγει τη μείωση των θέσεων εργασίας. Ακόμη και η Amazon.com, η οποία ξεπέρασε την έκρηξη του dot-com και τη μεγάλη ύφεση, «παγώνει» τις προσλήψεις.
Ένας απλός τρόπος για τη μέτρηση της παραγωγικότητας είναι ο υπολογισμός των εσόδων που αντλεί μία εταιρεία ανά εργαζόμενο. Για παράδειγμα, η Meta αύξησε τα έσοδά της κατά 37% πέρυσι συγκριτικά με το 2020 στα 118 δισ.δολάρια, παρότι το εργατικό της αυξήθηκε λιγότερο συγκριτικά, κατά ένα-τέταρτο, στα 72.000 άτομα. Καθένας από αυτούς τους εργαζομένους εκπροσώπησε μία αναλογία 1,6 εκατ.δολαρίων στα έσοδα – το υψηλότερο ποσό σε μία περίοδο πέντε ετών. Το Twitter άγγιξε το δικό του ζενίθ το 2018. Όμως ακόμη και τότε, καθένας από τους εργαζομένους του εκπροσώπησε μία αναλογία στα έσοδα της τάξης των 776.000 δολαρίων, πολύ χαμηλότερα από τις επιδόσεις που κατάφερε να παρουσιάσει ο Ζάκερμπεργκ πέρυσι.
Συνεπώς, το Twitter μπορεί να αντέξει την απώλεια πολύ περισσότερων εργαζομένων με βάση την παραπάνω μονάδα μέτρησης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις περικοπές του εργατικού δυναμικού. Ενώ μπορεί να εξασφαλίσουν κόστος εργασίας, ο μικρότερος αριθμός των εργαζομένων σημαίνει έλλειψη σε νέα προϊόντα, σύμφωνα με μελέτη της Society for Human Resources Management. Η προσφορά τους έγκειται στην καινοτομία.
Οι παραπάνω τεχνολογικές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι έχουν εδραιωθεί, δεν έχουν δοκιμαστεί σε μία δύσκολη συγκυρία όσον αφορά στις αντοχές τους. Κάποιοι κλάδοι έδειξαν ότι οι μαζικές περικοπές μπορεί να αποβούν μπούμερανγκ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αεροπορικές, οι οποίες περιέκοψαν περίπου 90.000 θέσεις εργασίας το 2020, σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν από τη δεκαετία του 1980. Και τελικά η Delta Air Lines, η American Airlines και πολλοί ανταγωνιστές τους βρέθηκαν χωρίς επαρκές προσωπικό όταν ο ταξιδιωτικός τομέας ανέκαμψε. Αντίστοιχα, ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής είναι γνωστός για τις περιβόητες πρακτικές περικοπών, καθώς αναγκάστηκε να δώσει υπέρογκες αμοιβές σε πρωτοδιοριζόμενους αναλυτές ελλείψει άλλων, όταν η αγορά ανέκαμψε.
Ο διαφημιστικός κλάδος αναμένεται να επιβραδυνθεί και οι τεχνολογικοί κολοσσοί σπεύδουν τώρα να προετοιμαστούν. Ο Ζάκερμπεργκ, εάν προχωρήσει υπερβολικά γρήγορα σε απολύσεις, ενδεχομένως να χάσει σε απόδοση εργαζομένων. Ακόμη και ο Μασκ, παρότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές, βιάστηκε τόσο πολύ να απολύσει προσωπικό που οι μάνατζερ χρειάστηκε να προσεγγίσουν δεκάδες απολυμένους και να τους ζητήσουν να επιστρέψουν, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι μεγάλες περικοπές μπορεί να θυσιάσουν τη μελλοντική ανάπτυξη.
Πηγή: Reuters
Διαβάστε επίσης:
Μαζικές απολύσεις και στο Facebook, μετά το Twitter
Big Tech: Ένας γίγαντας με πήλινα πόδια
ΗΠΑ: «Επιδημία» απολύσεων στον κλάδο τεχνολογίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News