Morgan Stanley: Γιατί κατέρρευσε η ζήτηση φυσικού αερίου – Τι σημαίνει
Κατά 26% χαμηλότερη από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών για την εποχή ήταν η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, εξέλιξη στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η μείωση της ζήτησης στις κατοικίες και τα εμπορικά καταστήματα κατά 35%. Ωστόσο, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εξηγούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και όχι η ουσιαστική αλλαγή της συμπεριφοράς των νοικοκυριών, ήταν η αιτία πίσω από τη μεγάλη πτώση.
Όπως επισημαίνει η Morgan Stanley, η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου ήταν ήδη 14% χαμηλότερη από τον μέσο όρο για την εποχή τον Σεπτέμβριο, με την μείωση να διευρύνεται στο 26% τον Οκτώβριο.
Η βιομηχανική ζήτηση ήταν αδύναμη ήδη εδώ και καιρό, καθώς τον Σεπτέμβριο είχε πέσει κατά 25% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. Τον Οκτώβριο, η ζήτηση για φυσικό αέριο στη βιομηχανία ήταν κατά 31% χαμηλότερη σε σχέση με τα δεδομένα των πέντε τελευταίων ετών για την εποχή αυτή.
Όμως, η Morgan Stanley εντοπίζει τη μεγαλύτερη αλλαγή στη ζήτηση των νοικοκυριών και του εμπορικού τομέα, η οποία παραδοσιακά επιταχύνεται τον Οκτώβριο. Φέτος, η αύξηση ήταν πολύ ήπια, σημειώνουν οι αναλυτές. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ τον Σεπτέμβριο η ζήτηση νοικοκυριών και εμπορικών καταστημάτων ήταν μόνο 4% χαμηλότερη σε σχέση με την τελευταία 5ετία, τον Οκτώβριο έπεσε σε επίπεδα κατά 35% από τα φυσιολογικά για την εποχή.
Οι αναλυτές επισημαίνουν, παράλληλα, ότι η ηλεκτροπαραγωγή δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, αφού τον Οκτώβριο κινήθηκε μόνο 2% χαμηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.
Πού οφείλεται
Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, η μείωση της ζήτησης οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις υψηλές θερμοκρασίες. Πολύ απλά, ο φετινός Οκτώβριος είχε λιγότερες μέρες όπου τα νοικοκυριά χρειάστηκε να ανάψουν τη θέρμανση. Ο οίκος διαπιστώνει ότι μόνο στην Ολλανδία καταγράφηκε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου πέραν αυτής που δικαιολογείται από τον καιρό.
Τι σημαίνει για τις τιμές
Έπειτα από την χαμηλότερη των προβλέψεων ζήτηση τον Οκτώβριο, η Morgan Stanley αναβαθμίζει σημαντικά τις προβλέψεις της για το πού θα βρίσκονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στα τέλη Μαρτίου του 2023, στα 31 bcm, από 26 bcm προηγουμένως.
Όμως, καθώς η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στον καιρό και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, ο οίκος δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις του για τη συνολική ζήτηση ακόμα.
Πάντως, με τα αποθέματα σε πιο υψηλά επίπεδα και τη μείωση της ζήτησης στην βιομηχανία να είναι οριακά μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν, οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες.
Συνεπώς, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους στα 137 ευρώ ανά MWh έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και στα 111 ευρώ ανά MWh για το 2024.
Διαβάστε επίσης:
Bloomberg: Η Κομισιόν χαμηλώνει τις προσδοκίες για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Οι παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης: Η Ευρώπη θα «εξάγει» blackouts για χρόνια
Moody’s: Μόνιμη ζημιά κάνει η ενεργειακή κρίση – Πόσο απειλείται η Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News