Πληθωρισμός: Η καλή και η κακή όψη για τα δημόσια οικονομικά
Προς τα πάνω αναθεωρεί το οικονομικό επιτελείο τον στόχο του πληθωρισμού. Την Πέμπτη, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, έτσι το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα τον τοποθετήσει στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, έχει δώσει μια εικόνα, καθώς έχει πει πως θα ακουμπά το 10%. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του πληθωρισμού αναμένεται να βρεθεί στο 9,8%, από το 8,8% του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ενώ ανάλογη αναθεώρηση αναμένεται και για το 2023.
Η θετική όψη
Η αναπροσαρμογή του πληθωρισμού οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου, το ονομαστικό ΑΕΠ εκτιμάται πλέον ότι θα ξεπεράσει τα 210 δισ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας «εκρηκτική» αύξηση περίπου κατά 15%.
Ως αποτέλεσμα, το «φούσκωμα» του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του λόγου ΑΕΠ προς χρέος. Άρα, το νέος μέγεθος του ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, μπορεί και να είναι μικρότερο του 169,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Επιπλέον, για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει το υψηλότερο απόθεμα χρέους στην Ευρωζώνη, ένας υψηλός πληθωρισμός μπορεί να ωφελήσει, υπό την έννοια ότι καθιστά μικρότερο το πραγματικό επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του ήδη υπάρχοντος stock χρέους .
Στα θετικά, τουλάχιστον από την πλευρά των δημόσιων οικονομικών, προσμετράται και η αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός «φουσκώνει» το ΑΕΠ μέσω των «τσιμπημένων» φορολογικών εσόδων για το κράτος, τα οποία μάλιστα εάν χρησιμοποιηθούν σωστά οδηγούν και σε μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Στο τραπεζικό σύστημα, η αύξηση των τιμών των ακινήτων λόγω πληθωρισμού βελτιώνει την θέση των τραπεζών λόγω του γεγονότος πως τα collaterals των στεγαστικών δανείων αυξάνονται. Από την άλλη, οι καταθέτες λόγω χαμηλού επιτοκίου ακόμη οδηγούνται να ψάξουν για αποδόσεις σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που μπορούν να βελτιώσουν περισσότερο το προφίλ της ανάπτυξης.
Η αρνητική όψη
Ο υψηλότερος πληθωρισμός οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των συντάξεων που σημαίνει αύξηση των δαπανών η οποία όμως φαίνεται πως θα ισορροπήσει λόγω των αυξημένων εσόδων που θα προκύψουν λόγω των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός όμως θα επηρεάσει αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το οποίο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει υπολογιστεί έλλειμα 7,1%.
Οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις που θα έρχονται από το 2022 θα αυξάνουν και την πίεση για νέα μέτρα το 2023 κυρίως στην ενέργεια. Να σημειωθεί για την ενέργεια αλλά και άλλα πρόσθετα μέτρα έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2023.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα θα έχει υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαικό μέσο όρο
Προϋπολογισμοί και ενέργεια στην ατζέντα Eurogroup και Ecofin
Χαμηλότερα ο πήχυς της ανάπτυξης για το 2023
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News