Η τριπλή πληρωμή φόρου και τα «αποκαλυπτήρια» για τον τζίρο του καλοκαιριού
Η 31η Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή τριών φορολογικών υποχρεώσεων. Πρέπει να καταβληθεί η 6η από τις 10 δόσεις του ΕΝΦΙΑ, η 4η δόση του φόρου εισοδήματος και -εκεί επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον- η 1η από τις δύο δόσεις του ΦΠΑ για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Τις εισπράξεις του ΦΠΑ και κυρίως τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων μέσα στην τουριστική περίοδο περιμένει και το οικονομικό επιτελείο για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Ο Νοέμβριος θα φέρει το τελικό σχέδιο στη Βουλή και τα φορολογικά έσοδα του Οκτωβρίου (μαζί με τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου που επίσης ανακοινώνεται σήμερα) θα είναι από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία πριν παραδοθεί από τον υπουργό Οικονομικών το «στικάκι» στον πρόεδρο της Βουλής.
Δύο είναι τα κρίσιμα συμπεράσματα που θέλει να βγάλει το οικονομικό επιτελείο με την ολοκλήρωση και της σημερινής ημέρας: Πρώτον ότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων κάτι που με τη σειρά του θα φέρει περισσότερα φορολογικά έσοδα στο ταμείο, άρα και μια «άνεση» για την ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς. Και δεύτερον ότι το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου κύλησε για τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία πολύ ικανοποιητικά -σε επίπεδο εσόδων- λόγω του τουρισμού.
Θετικά δείγματα για τον Αύγουστο υπάρχουν μέχρι στιγμής από τις μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία αλλά και από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Με την προσθήκη όμως και των στοιχείων από τους μικρομεσαίους σε όλη τη χώρα, θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα όχι μόνο για τον Αύγουστο αλλά και για τον Σεπτέμβριο, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό στο 9μηνο, πάνω από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019.
Ανάλογα με το πόσο θετική θα είναι η εικόνα από την πορεία των φορολογικών εσόδων στο 10μηνο, αλλά και το ποια θα είναι τα «ποιοτικά» στοιχεία από τις δηλώσεις ΦΠΑ (δηλαδή αν η αύξηση θα είναι μόνο αποτέλεσμα της ακρίβειας ή αν θα υπάρχουν ενδείξεις και για διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα), θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το αν θα υπάρξει αλλαγή στις βασικές παραδοχές του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
Διαβάστε επίσης:
Σε εφαρμογή το σχέδιο «αυτοσυγκράτηση» για το οικονομικό επιτελείο
Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα αντί για έλλειμμα στο 9μηνο
Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ στήριξαν τα έσοδα του 9μήνου
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News