BUSINESS & FINANCE

Συντάξεις: Αυξημένες και για τους νέους συνταξιούχους

Συντάξεις: Αυξημένες και για τους νέους συνταξιούχους

Αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα δουν μόνο όσοι είναι τώρα συνταξιούχοι, αλλά και όσοι πρόκειται να καταστούν συνταξιούχοι μέσα στο 2023, καθώς θα υπάρξει αύξηση τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη.

Έστω ότι ο συντελεστής αύξησης για το 2023 είναι 7%, τότε η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411 ευρώ  το 2023 από 384 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι αυξήσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ, ξεκινώντας από την 1/1/2023. Παρόλα αυτά η αύξηση δεν θα είναι φέτος η μοναδική. Εάν υποθέσουμε ότι το 2023, ο μέσος όρος ΑΕΠ και πληθωρισμού θα είναι 5%, τότε από το 2024 και εφεξής η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 432 ευρώ και ούτω καθεξής. Αντιστοίχως, με τον ίδιο τρόπο αυξάνεται και το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης.

Τις αυξήσεις οι εν ενεργεία συνταξιούχοι  είναι πολύ πιθανόν να μην τις λάβουν από τον πρώτο μήνα του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξημένες συντάξεις αναμένεται να καταβληθούν για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2023, μαζί όμως οι συνταξιούχοι θα λάβουν και το αναδρομικό πόσο που θα αφορά τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή από την 1/1/2023.

Οι δύο μηχανισμοί για τις αυξήσεις

Ο πρώτος αφορά στις ήδη εκδοθείσες συντάξεις: Κάθε έτος από 1/1/2023, το συνολικό ποσό των συντάξεων προσαυξάνεται με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του περασμένου έτους, διαιρουμένου διά το 2.

Ο δεύτερος αφορά τις συντάξεις που εκδίδονται ανά πάσα στιγμή στο μέλλον: Το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης προκύπτει βάσει των συντάξιμων αποδοχών. Οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται με βάση τη μεταβολή του μέσου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή. Σε κάθε περίπτωση οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της αποχώρησης έτος.

Άρα οι συντάξεις οι οποίες θα εκδοθούν το 2023 θα είναι αυξημένες γιατί οι συντάξιμες αποδοχές θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί κατά τον πληθωρισμό του 2022 και ούτω καθεξής εάν υπάρξει και νέα αύξηση από το 2024.

Αύξηση του πλαφόν των συντάξεων

Τώρα για τους συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αναπροσαρμόζεται και το πλαφόν των κύριων συντάξεων και έτσι από τα 4.608 ευρώ  από 1/1/2023 και με αύξηση 7%, το πλαφόν θα διαμορφωθεί στα 4.932 ευρώ.

Πόσοι θα δουν αυξήσεις

Από την ανάλυση των στοιχείων, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, προκύπτει πως:
• μία τουλάχιστον αύξηση θα δουν 2.472.939 συνταξιούχοι (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ),
• διπλή αύξηση θα δουν 1.273.440 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ),
• τριπλή αύξηση θα δουν 97.415 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, καθώς και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση).

Διαβάστε επίσης: 

Αυξήσεις στις συντάξεις: Απαντήσεις σε 7 ερωτήσεις από το υπουργείο Εργασίας

Επίδομα 250 ευρώ: Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα το πάρουν – Ποιοι μένουν εκτός

Συνταξιούχοι: Το τετραπλό πλέγμα μέτρων για την ενίσχυση του εισοδήματός τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News