BUSINESS & FINANCE

Κόκκινα δάνεια: Μείωση επιτοκίων για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Κόκκινα δάνεια: Μείωση επιτοκίων για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Μειωμένα επιτόκια θα εφαρμόζονται πλέον στις ρυθμίσεις των οφειλών που γίνονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού σε μια προσπάθεια να καταστούν ευνοϊκότερες οι ρυθμίσεις και να διευκολυνθεί η ένταξη περισσότερων οφειλετών. 

Στην συμφωνία αυτή κατέληξε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, η οποία προβλέπει την μείωση των περιθωρίων (spreads) που εφαρμόζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Η συμφωνία προβλέπει την μείωση από 0,75 έως 1,25% – ανάλογα με την κατηγορία του ρυθμιζόμενου δανείου – του περιθωρίου επιτοκίου που εφαρμόζεται πάνω στο euribor 3μήνου, που αποτελεί την βάση για την τιμολόγηση των δανείων που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Το euribor 3μήνου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,5% και κινείται άλλωστε ανοδικά με προοπτική να φτάσει στο 2,4% έως το τέλος του χρόνου, αυξάνοντας το κόστος των ρυθμίσεων για τους οφειλέτες.  

Συγκεκριμένα το περιθώριο μειώνεται:

• στο 3% από 4,25% που ισχύει σήμερα για τα δάνεια που ρυθμίζονται και δεν έχουν εξασφαλίσεις και 

• στο 2,5% από 3,25% που ισχύει σήμερα για δάνεια που ρυθμίζονται και έχουν εξασφαλίσεις.

Η μείωση των spreads θα καταστήσει τις ρυθμίσεις φθηνότερες και θα συμβάλλει στον στόχο για αύξηση στο 1 δισ. ευρώ των δανείων που προβλέπεται ότι θα ενταχθούν στον εξωδικαστικό έως τις αρχές του επόμενου έτους. Σήμερα παρά την επιτάχυνση που σημειώθηκε τους δύο τελευταίους μήνες οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται στις 1.235 περίπου και τα ποσά που έχουν ρυθμιστεί διαμορφώνεται στα 305 εκατ. ευρώ αρχικής οφειλής με τον μέσο όρο των οφειλών που ρυθμίστηκαν να διαμορφώνεται στις 245.000 ευρώ. 

Οι συνολικές υποψήφιες αιτήσεις για ρύθμιση που είναι στην ουρά στην εξωδικαστικού ανέρχονται στις 38.500 περιπου και τα υποψήφια προς ρύθμιση χρέη ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Εξωδικαστικός: Στην Βουλή η πορεία των ρυθμίσεων στη σκιά των αποφάσεων για τους πλειστηριασμούς 

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ρυθμιστούν χρέη 1 δισ. ευρώ

Εξωδικαστικός: Με κούρεμα 25% οι ρυθμίσεις χρεών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News