Η υψηλότερη ανάπτυξη ανοίγει «παράθυρο» για πρόσθετα μέτρα στήριξης 500 εκατ. ευρώ
Στην ενίσχυση του αποθεματικού, ύψους 1 δισ., που έχει προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, ώστε να αντιμετωπισθούν πρόσθετες ανάγκες στήριξης των νοικοκυριών, θέλει το οικονομικό επιτελείο να κατευθύνει τον ενδεχόμενο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που ίσως προκύψει έως την κατάθεση του οριστικού σχεδίου προϋπολογισμού, τον επόμενο μήνα.
Εφόσον ο χώρος αυτός αφορά τη φετινή χρονιά, λόγω καλύτερης πορείας του ΑΕΠ, δεν αποκλείεται, επίσης, να διευρυνθούν τα μέτρα στήριξης, ανάλογα με τις ανάγκες, αν και προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για νέα μέτρα, διαμηνύουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι διαφορετικά μέτρα θα χρειαστούν, π.χ., αν υποχωρήσει η τιμή του ντίζελ ή όχι, ή αν ασκηθεί πρόσθετη πίεση στα τρόφιμα κ.τ.λ.
Στο πρόσφατο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας είχε ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης ενδεχόμενου πρόσθετου χώρου φέτος για να μειωθεί περαιτέρω το πρωτογενές έλλειμμα και να δοθεί έτσι ένα θετικό σήμα στις αγορές, ενόψει και της επιδίωξης για ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.
Στην κυβέρνηση, όμως, βλέπουν ήδη μπροστά τους τις εκλογές του 2023 και χωρίς να ξεχνούν τις αγορές –κάτι που, άλλωστε, θα ήταν καταστροφικό και για τις εκλογές– επιχειρούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη συνέχιση της στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι», λέει με νόημα αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου.
Κάπως έτσι, άλλωστε, αποφασίστηκε, στο πλαίσιο του προσχεδίου του προϋπολογισμού, να χαμηλώσει κάπως ο πήχυς για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 (στο 0,7% αντί 1,1%), ώστε να εξασφαλισθούν μέτρα στήριξης για τα τιμολόγια ρεύματος 1 δισ., αλλά και να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα φέτος (από 2% σε 1,7%).
Αν και είναι νωρίς ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του ΑΕΠ, αναλυτές, όπως το ΙΟΒΕ την περασμένη εβδομάδα, πιθανολογούν ότι η αύξησή του μπορεί να πλησιάσει το 6%, αντί του προβλεπόμενου στο προσχέδιο προϋπολογισμού 5,3%. Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι θα είναι 5,2%. Μια άνοδος του ρυθμού ανάπτυξης στο 6% θα μπορούσε να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο 400-500 εκατ. ευρώ για φέτος. Αν αυτό το ποσόν δεν διατεθεί για πρόσθετα μέτρα στήριξης, θα μπορούσε να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ το 2023.
Η βασικότερη ανησυχία, όμως, του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αφορά το 2023, καθώς εκεί ο παράγων «αβεβαιότητα» είναι μεγάλος και οι προβλέψεις αναλυτών και οργανισμών είναι πιο απαισιόδοξες από της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που γενικώς έκανε μάλλον αισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα, η ανάπτυξη το 2023 θα είναι 1,8%, έναντι 2,1% της κυβερνητικής πρόβλεψης. Το ΙΟΒΕ κατέβασε τον πήχυ στο 1,6% για το 2023, ενώ δεν απέκλεισε ένα αρνητικό σενάριο μηδενικής αύξησης του ΑΕΠ. Πολλοί ξένοι αναλυτές βλέπουν ύφεση στο αρνητικό τους σενάριο, και κάποιοι οίκοι και τράπεζες ακόμη και στο βασικό τους. Επίσης φαίνεται πιθανό ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από την κυβερνητική πρόβλεψη για 3% (4,2% κατά το ΙΟΒΕ και 3,2% κατά το ΔΝΤ), κάτι που μεταφράζεται σε πιθανή πίεση για περισσότερα μέτρα στήριξης.
Το αποθεματικό του 1 δισ. που προορίζεται για τη στήριξη των τιμολογίων ρεύματος θεωρείται ούτως ή άλλως πολύ μικρό ποσό, καθώς αντιστοιχεί στο περίπου 1/3 της αντίστοιχης φετινής δαπάνης του προϋπολογισμού. Στην αισιόδοξη εκδοχή, με χαμηλή τιμή φυσικού αερίου, ίσως τα τιμολόγια ρεύματος να απαιτήσουν μικρότερη στήριξη.
Από την άλλη, αν η ύφεση πλήξει την Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα ίσως συμπαρασυρθεί και τότε θα προκύψουν άλλες ανάγκες στήριξης των ευάλωτων. Σε αυτό το σημείο είναι που εστιάζουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης του αποθεματικού της επόμενης χρονιάς.
Πολλά θα κρίνουν, πάντως, οι επενδύσεις, που προβλέπεται, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, να αυξηθούν κατά το εντυπωσιακό 16% (το ΙΟΒΕ κατέβασε τον πήχυ την περασμένη εβδομάδα στο 10,5%). Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στη Βουλή δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις πιθανές καθυστερήσεις που θα υπάρξουν στους επικείμενους διαγωνισμούς για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και τόνισε ότι οι επενδύσεις αυτές πρέπει να κρατηθούν μακριά από τις εκλογικές αντιπαραθέσεις. Από την άλλη επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δρομολογηθεί ήδη 10 δισ. επενδύσεων, οπότε η πρόβλεψη για το 2023 είναι βάσιμη.
Διαβάστε επίσης:
Βουλή: «Παράθυρο» Μητσοτάκη για παρέμβαση στις τιμές του ντίζελ
Δεύτερες και τρίτες σκέψεις για την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης
Ιωαν. Οικονόμου: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης