Βρετανία: Συνομιλίες διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας με τον νέο ΥΠΟΙΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι υπήρξε σύμπνοια απόψεων κατά την συνομιλία του με τον υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ για την ανάγκη να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά μετά την απελευθέρωση της αγοράς από τα σχέδια μείωσης φόρων του προκατόχου του Χαντ που προκάλεσαν αναταραχή στη Βρετανία.
Ο Μπέιλι, μιλώντας στην Ουάσιγκτον όπου Βρετανοί αξιωματούχοι που παρευρίσκονται στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν τοποθετηθεί για την κρίση που ταλανίζει τη χώρα, είπε ότι την Παρασκευή μίλησε με τον Χαντ ο οποίος διαδέχθηκε τον Κουάσι Κουαρτένγκ.
«Μπορώ να σας πω ότι υπήρξε μια πολύ ξεκάθαρη και άμεση «συνάντηση απόψεων» μεταξύ μας σχετικά με τη σημασία της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και τη σημασία της λήψης μέτρων ώστε αυτό να επιτευχθεί», είπε ο Μπέιλι.
«Φυσικά, λήφθηκε ένα σημαντικό μέτρο χθες», είπε σε εκδήλωση, όπου άφησε να εννοηθεί επίσης ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον επόμενο μήνα.
Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας, επιδιώκοντας να σώσει τη θητεία της, η οποία ξεκίνησε μόλις ένα μήνα πριν, δήλωσε την Παρασκευή ότι ο φορολογικός συντελεστής εταιρειών της Βρετανίας θα αυξηθεί, αντιστρέφοντας μια βασική δέσμευση που είχε δοθεί κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς της για την Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Χαντ είπε νωρίτερα το Σάββατο ότι ορισμένοι φόροι μπορεί να χρειαστεί να αυξηθούν και άλλοι να μην μειωθούν όπως είχε αναγγελθεί, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω απομάκρυνση από τα αρχικά σχέδια της Τρας.
Ο Μπέιλι, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Τριάντα, η οποία αποτελείται από χρηματοδότες και ακαδημαϊκούς, χαιρέτισε τον ρόλο που θα είχε η ανεξάρτητη βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης του προϋπολογισμού στην αξιολόγηση του σχεδίου προϋπολογισμού που θα δημοσιεύσει ο Χαντ στις 31 Οκτωβρίου.
Το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού δεν ήταν επιφορτισμένο με τη στάθμιση του αντίκτυπου του «μίνι-προϋπολογισμού» του Κουαρτένγκ που προκάλεσε πτώση στην αξία της λίρας και των κρατικών ομολόγων όταν το ανακοίνωσε στις 23 Σεπτεμβρίου.
«Το να πετάς στα τυφλά δεν είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί βιωσιμότητα», είπε ο Μπέιλι.
Η Λιζ Τρας επέκρινε την BoE κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της για την ηγεσία, λέγοντας ότι ήθελε να καθορίσει μια «σαφή κατεύθυνση πλεύσης» για την κεντρική τράπεζα. Οι αξιωματούχοι της BoE απάντησαν σε αυτά τα σχόλια λέγοντας ότι η ανεξαρτησία τους ήταν το κλειδί για τη διαχείριση της οικονομίας.
Ο Μπέιλι είπε ότι η BoE ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι πίστευε προηγουμένως λόγω της τεράστιας στήριξης των ενεργειακών λογαριασμών της κυβέρνησης -που θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αλλά να τον αυξήσει μακροπρόθεσμα- και ό,τι αποφασίσει να κάνει για τις φορολογικές περικοπές και τις δαπάνες.
«Δεν θα διστάσουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια για να πετύχουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό», είπε ο Μπέιλι. «Και, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα απαιτήσουν ισχυρότερη απάντηση από ό,τι πιστεύαμε τον Αύγουστο».
Η BoE αύξησε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Αύγουστο -τη μεγαλύτερη άνοδό της τα τελευταία 27 χρόνια, μέχρι εκείνη τη στιγμή- και στη συνέχεια το έκανε ξανά τον Σεπτέμβριο με πληθωρισμό γύρω στο 10%, πολύ πάνω από τον στόχο της για 2%.
Αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη απόφασή της στις 3 Νοεμβρίου και πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι είτε θα τους αυξήσει από το τρέχον επίπεδό τους του 2,25% στο 3% ή πιθανώς στο 3,25%.
Βραχυπρόθεσμα, η BoE θα παρακολουθεί στενά τον τρόπο αντίδρασης των χρηματοπιστωτικών αγορών τη Δευτέρα, καθώς τερμάτισε το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων την Παρασκευή.
Ο Μπέιλι είπε ότι η παρέμβαση που ολοκληρώθηκε τώρα «δεν αφορούσε την καθοδήγηση των αποδόσεων της αγοράς προς κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο, αλλά μάλλον να εμποδίσει τη στρέβλωσή τους από τη δυσλειτουργία της αγοράς».
Είπε ότι η BoE είχε ενεργήσει μετά τις βίαιες κινήσεις της αγοράς που αποκάλυψαν τα «ελαττώματα στη στρατηγική και τη δομή» πολλών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Η παρέμβαση ήταν διαφορετική από την πολύ μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια αγορά ομολόγων που ανέλαβε η BoE κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και νωρίτερα ως εργαλείο νομισματικής πολιτικής.
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό το πλαίσιο παρέμβασης», είπε ο Μπέιλι.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Bρετανία: Οι αγορές ζητούν κάτι περισσότερο από μία απλή αλλαγή πολιτικής
Ομόλογα: Νευρικότητα με συγκρατημένα ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις
ΒΒC: «Καρατομήθηκε» ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News