To νέο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων
Με τη φράση «το κλειστό μαγαζί έχει έξοδα» περιγράφουν αρκετοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων την πραγματικότητα που βιώνουν στη διάρκεια της καραντίνας. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα, δηλαδή των υψηλών πάγιων δαπανών, σχεδιάζει ν’ αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο, μέσω μιας δράσης που θα αποζημιώνει τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν ανελαστικές πάγιες υποχρεώσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη επιχειρήσεων οι οποίες κινδυνεύουν να καταστούν μη βιώσιμες εξαιτίας των δύο lock down. Το μέτρο είναι ακόμα υπό διαβούλευση ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και την Κομισιόν, αλλά η βασική φιλοσοφία είναι ότι όσες επιχειρήσεις εμφανίζουν, μετά τον Μάρτιο, μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με το 2019 και παράλληλα έχουν υψηλές μη καλυπτόμενες δαπάνες, τότε θα ενταχθούν σε ένα νέο μηχανισμό στήριξης. Ο μηχανισμός αυτός προβλέπεται στην 4η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19.
Μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες είναι τα πάγια έξοδα που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, τα οποία δεν καλύπτονται ούτε από τα κέρδη, αλλά ούτε και από άλλα μέτρα ενίσχυσης. Για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις, η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το 70% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών, ενώ για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει το 90% των μη καλυπτόμενων πάγιων δαπανών.
Τέτοιες δαπάνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσαν να είναι, μεταξύ άλλων, τα ενοίκια μιας επιχείρησης, η μισθοδοσία, το leasing μηχανημάτων ή οχημάτων, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το κόστος φύλαξης του κτηρίου και τα κοινόχρηστα.
Οι ενισχύσεις στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου μπορούν να χορηγούνται βάσει των προβλεπόμενων ζημιών, ενώ το τελικό ποσό της ενίσχυσης προσδιορίζεται μετά την πραγματοποίηση των ζημιών βάσει ελεγμένων λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση. Προβλέπεται ότι η ενίσχυση μπορεί να χορηγείται με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, εγγυήσεων και δανείων, με την προϋπόθεση ότι η συνολική ονομαστική αξία των εν λόγω μέτρων δεν υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.
Η ενίσχυση χορηγείται το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου του 2021 και αφορά στις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Μαρτίου 2020 και 30ης Ιουνίου 2021, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια μέρους της εν λόγω χρονικής περιόδου.
Σύμφωνα με το τροποποιημένο κοινοτικό πλαίσιο, ως δαπάνες νοούνται οι πάγιες και οι μεταβλητές δαπάνες. Οι πρώτες πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το επίπεδο της παραγωγής, ενώ οι δεύτερες εξαρτώνται από το επίπεδο της παραγωγής.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News