Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Η μείωση της κατανάλωσης, το φυσικό αέριο και το monitoring
Σήμερα πραγματοποιείται το πολυαναμενόμενο συμβούλιο υπουργών ενέργειας της Ε.Ε., όπου εκτός από την επείγουσα παρέμβαση για τις υψηλές τιμές ρεύματος για την οποία επιδιώκεται πολιτική απόφαση, οι υπουργοί ενέργειας θα ενημερωθούν από τη Δανία και τη Γερμανία για τις πρόσφατες διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2.
Οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται για μια σύγκρουση για το πώς και αν θα μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Ο κατάλογος των επιλογών που έδωσε η Κομισιόν την Τετάρτη, ανέβασε τους τόνους στη συζήτηση, αφού οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν τις χώρες-μέλη να μην βασίζονται αποκλειστικά στην ιδέα του πλαφόν στις χονδρικές τιμές φυσικού αερίου, το οποίο ζητούν 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ισπανία. Δώδεκα χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, με πρώτη τη Γερμανία που θεωρεί , όπως και η Κομισιόν, ότι το πλαφόν θα θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες ενέργειας.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν υποβάλει ενημερωτικό υπόμνημα στα μέλη του Συμβουλίου, απαντώντας στις «ενστάσεις» της Επιτροπής για την ιδέα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς οι 15 χώρες είναι αποφασισμένες να επιμείνουν στην πρότασή τους και να ασκήσουν πίεση στην Κομισιόν.
Επί του παρόντος, βάσει του non-paper που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή, η πρόταση για πλαφόν αφορά αποκλειστικά την τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου – πρόταση την οποία απέρριψε η πλειοψηφία των χωρών-μελών στο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας της 9ης Σεπτεμβρίου.
Νέος δείκτης αναφοράς στο φυσικό αέριο
Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει διαπραγμάτευση φθηνότερων τιμών με «αξιόπιστους» προμηθευτές αερίου μέσω αγωγών και με προμηθευτές LNG.
Η Κομισιόν προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου. Μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, πλέον οι ποσότητες του LNG είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η μείωση της κατανάλωσης «σε πρώτο πλάνο»
Αιχμή του δόρατος των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% κατά τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών τιμολογιακής αιχμής.
Αυτός ο υποχρεωτικός στόχος θα έχει ως αποτέλεσμα την επιλογή κατά μέσο όρο τριών έως τεσσάρων ωρών την εβδομάδα, οι οποίες συνήθως αντιστοιχούν σε ώρες φορτίου αιχμής, αλλά μπορεί και να περιλαμβάνει και ώρες κατά τις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται χαμηλή, οπότε είναι αναγκαία η παραγωγή από οριακούς σταθμούς για την κάλυψη της ζήτησης. Για να συνυπολογιστεί αυτή η παράμετρος, τα κράτη μέλη διαθέτουν κάποια διακριτική ευχέρεια κατά τον προσδιορισμό αυτών των ωρών. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν τη θέσπιση οικονομικά αποδοτικών μέτρων βασισμένων στην αγορά, π.χ. δημοπρασιών ή καθεστώτων υποβολής προσφορών για απόκριση ζήτησης ή για μη καταναλωθείσα ηλεκτρική ενέργεια όπως επίσης και οικονομικά κίνητρα -αποζημίωση για τους παράγοντες της αγοράς που συμμετέχουν
Επίσης, αυτή η στοχευμένη μείωση κατά 5% σύμφωνα με τη Κομισιόν μπορεί να επιφέρει μείωση της κατανάλωσης αερίου, η οποία εκτιμάται σε περίπου 1,2 δισ. κυβικά μέτρα για περίοδο τεσσάρων μηνών. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3,8% της κατανάλωσης αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ίδια περίοδο.
Η Κομισιόν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας ορυκτών καυσίμων όπως διυλιστήρια, εταιρείες λιγνίτη κ.α. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 33%, ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική έκθεση τους έως τις 15 Οκτωβρίου.
Παρακολούθηση των αποτελεσμάτων
Έως την έως την 1η Δεκεμβρίου 2022, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στην Επιτροπή τα σχεδιαζόμενα μέτρα.
Έως τις 15 Ιανουαρίου 2023 και, στη συνέχεια, κάθε μήνα έως τις 15 Απριλίου 2023, τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση σχετικά με:
α) Τη μείωση της ζήτησης που επιτυγχάνεται σύμφωνα και τα μέτρα που εφαρμόζονται.
β) Τα πλεονάζοντα έσοδα που προκύπτουν.
γ) Τα μέτρα σχετικά με την κατανομή των πλεοναζόντων εσόδων που εφαρμόζονται για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές.
δ) Τυχόν δημόσιες παρεμβάσεις στον καθορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που αναφέρονται.
Διαβάστε επίσης:
Επιμένει στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο η Κομισιόν
Σκρέκας: «Άρωμα» Ελλάδας στο συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε.
Κομισιόν: Δύσκολη και επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια η επιβολή πλαφόν