Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 12:27
BUSINESS & FINANCE

Google: Περιφερειακός κόμβος cloud με αποτύπωμα 2 δισ. ευρώ στην οικονομία

Google: Περιφερειακός κόμβος cloud με αποτύπωμα 2 δισ.  ευρώ στην οικονομία

Την ανάπτυξη περιφερειακού κόμβου παροχής υπηρεσιών cloud και αποθήκευσης δεδομένων στην Ελλάδα ανακοίνωσε η πρόεδρος της Google Cloud International Άντερ Φοξ Μάρτιν, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Ειδικότερα, η Google ανακοίνωσε νέες στρατηγικές πρωτοβουλίες της, με σκοπό να συμβάλλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων:

  • Ένα σχέδιο δημιουργίας του πρώτου Google Cloud region στη χώρα, το οποίο θα διευκολύνει τους πελάτες να εξυπηρετούν τους χρήστες τους ταχύτερα, πιο αξιόπιστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Έρευνα που ανέθεσε η Google στην AlphaBeta Economics, υποδηλώνουν πως έως το 2030, το Google Cloud region στην Ελλάδα θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 νέων θέσεων εργασίας.
  • Την επέκταση της συνεργασίας της Google με την Deloitte για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας αφιερωμένων στη Βιωσιμότητα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα κέντρα αυτά θα βρίσκονται στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.
  • Την προσφορά του Google.org, του φιλανθρωπικού βραχίονα της Google, στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub, ύψους 1 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη κοινωνικών επιχειρήσεων από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, οι οποίες επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα.
  • Την επερχόμενη συνεργασία της με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό.  

«Ήταν τιμή μας που συνεργαστήκαμε τα τελευταία15 χρόνια με την Ελλάδα, είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και στο μέλλον», δήλωσε η Άντερ Φοξ Μάρτιν.  «Η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «αρκεί να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο».

Η επένδυση της Google είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων «που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας παρόμοιες επενδύσεις στη χώρα μας, όπως το κέντρο της Ρfizer στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο πληροφορικής Deutsche Telecom, οι data centers υποδομές cloud από Μicrosoft, Αmazon και Cisco και η συμφωνία της JPMorgan με τη Viva Wallet.

Όπως είπε δόθηκε προτεραιότητα σε τέτοιες επενδύσεις όχι μόνο γιατί συνεισφέρουν στον εθνικό πλούτο και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά επειδή κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική δράση και αναβαθμίζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη.

«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Αναφερόμενος σε διάφορα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ότι η ψηφιακή εξέλιξη αποτελεί εφαλτήριο προόδου για τη χωρά μας, για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία.

O πρωθυπουργός υπενθύμισε το προσωπικό του όραμα, να κάνει η πατρίδα μας ένα ψηφιακό άλμα, με κύριο πυλώνα το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» που αποτελεί έναν «ενεργό πυρήνα του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας».

Πολλές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις, είπε εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «σιωπηλή επανάσταση» που έλαβε χώρα τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας, με την αλματώδη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος στον τομέα της εξυπηρέτησης των πολιτών και συγκεριμένα τις 1.500 υπηρεσίες του gov.gr

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με μια φράση του συνιδρυτή της Google, Λάρι Πέιτζ: «Η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να τολμάς πράγματα που οι πιο πολλοί δεν θα έκαναν» και συμπλήρωσε: «Εμείς τολμάμε και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας».

Παρακολουθήστε το βίντεο της εκδήλωσης:

Απαρτία του cloud στην Ελλάδα

Μετά τη Microsoft και την Amazon, και η Google αναπτύσσει υποδομές cloud στην Ελλάδα, που πλέον θα είναι μία από τις λιγοστές χώρες παγκοσμίως εκτός της Βορείου Αμερικής στην οποία θα έχουν τοπική παρουσία με υποδομές οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές παροχής υπηρεσιών cloud.

Συνεκτιμώντας και την παρουσία στην Ελλάδα εκτεταμένων υποδομών cloud και άλλων ομίλων, όπως της Lamda Helix που εξαγοράστηκε από την Digital Realty, καθίσταται σαφές πως η χώρα αποκτά πλέον την τεχνολογική υποδομή, τις υπηρεσίες και κυρίως τις ταχύτητες και την υποστήριξη που χρειάζεται όχι μόνον για να επιταχύνουν ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, αλλά και για να υποστηρίξει ολόκληρη την περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Απαρτία των κολοσσών του cloud: Έρχεται και η Google

Επενδύσεις άνω των 5 δισ.ευρώ στην Ελλάδα από τεχνολογικές εταιρείες

Microsoft: Σχεδιάζοντας data centers εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News