Δουλειά: Τα τρία πράγματα που εύχεσαι να σου είχαν πει όταν ξεκίνησες να εργάζεσαι
Έχοντας περάσει ένα μεγάλο μέρος των σπουδών τους σε ψηφιακές αίθουσες, τώρα η νέα γενιά εργαζομένων καλείται να μπει στην αγορά εργασίας, ενδεχομένως και πάλι ψηφιακά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία εκκίνηση της επαγγελματικής ζωής υπό ιδιαίτερες συνθήκες.
Σύμφωνα με τον Tiger Tyagarajan, διευθύνοντα σύμβουλο στην εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών Genpact, υπάρχουν τρία πράγματα που θα πρέπει να έχει κανείς κατά νου προκειμένου να χτίσει γερές βάσεις για μία σταθερή καριέρα. Όπως δηλώνει ο ίδιος μέσω του Fast Company, οι συμβουλές που εύχεται να είχε ακούσει στην αρχή της επαγγελματικής του πορείας είναι οι εξής:
Κάντε ερωτήσεις
Είναι απολύτως αποδεκτό να μην τα γνωρίζετε όλα, υπενθυμίζει ο Tyagarajan. Μάλιστα τονίζει ότι χρειάστηκαν αιώνες ανθρώπινων διερωτήσεων για να χτιστούν οι τέχνες, η λογοτεχνία και οι επιστήμες. Μην φοβάστε να δείξετε ότι δεν ξέρετε κάτι, κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Εξάλλου, κατά τον ίδιο η φιλοπεριέργεια και το θάρρος να είναι κανείς ευάλωτος είναι η «ψυχή» της πραγματικής συνεργασίας στη δουλειά.
Αναζητήστε το διαφορετικό
Όποτε παρατηρήσετε ότι περιβάλλεστε από άτομα τα οποία σκέφτονται ακριβώς όπως και εσείς, προσπαθήστε να διαφύγετε υπογραμμίζει ο Tyagarajan. Προτείνει να δημιουργήσει κανείς εμπειρίες με άτομα και καταστάσεις, τα οποία είναι νέα και διαφορετικά. «Αυτό πυροδοτεί την φιλοπεριέργεια», τονίζει ο ίδιος και προτείνει να βρει κανείς μία νέα ομάδα για το επόμενο πρότζεκτ, αντί να κλείνεται σε μία οικεία φούσκα. Έτσι, μπορείτε να πάρετε πολλά διαφορετικά ερεθίσματα και θα δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Πάρτε μεγάλα ρίσκα
Κατά τον Tyagarajan ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει ένα νέο πρότζεκτ στη δουλειά είναι να καταλάβει τι θα περίμενε κανείς από το σύνηθες μοντέλο που παράγει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Διερωτηθείτε εάν πουλάτε το σωστό πράγμα, εάν προσεγγίζετε τους σωστούς πελάτες και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αμφισβητήσετε τα δεδομένα και να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο. Όσα περισσότερα ρίσκα παίρνετε, τόσο ευκολότερο είναι να εντοπίσετε τις καλύτερες ευκαιρίες. Ο Tyagarajan προτείνει να αναλάβετε έναν νέο ρόλο που ταυτόχρονα σας τρομάζει και σας ενθουσιάζει, καθώς και να αντιμετωπίζετε κάθε επαγγελματική συναναστροφή ως ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούργιο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company
Διαβάστε επίσης:
Το λέτε λάθος: Οι 11 φράσεις που πρέπει να κόψετε
How you doin’?: 5+1 μαθήματα για το χρήμα από τα Friends
Συγκρούσεις στη δουλειά: Πώς να τα βρείτε με έναν «δύσκολο» συνάδελφο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News