Καλαφάτης: Πάνω από 30 έργα, 9,3 δισ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη έως το 2030
Περισσότερα από 30, δημόσια και ιδιωτικά, συνολικού προϋπολογισμού 9,3 δισ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, έως το 2030 προανήγγειλε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.
«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη του 2030» είπε ο κ. Καλαφάτης σε συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό τα ιδιωτικά έργα ξεπερνούν τα 1,15 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα 8,2 δισ. είναι δημόσια. Έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την υγεία και πρόνοια, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα καθώς και με μεγάλες αναπλάσεις που αφορούν τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, το πράσινο, τον αθλητισμό. Ο κυρίαρχος στόχος είναι το 2030 η Θεσσαλονίκη να μπορεί να διεκπεραιώσει με επάρκεια τον κυρίαρχο ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξη στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Μανιάτη, Χρήστο Κολώνα και Ελένη Στεργίου.
Επισήμανε ακόμη ότι «για να επιτευχθεί ο κυρίαρχος στόχος έχουμε βάλει δύο ακόμη θεμελιώδεις στόχους: ο πρώτος ν’ αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της περιοχής: τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Δημοκρίτειο. Την γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης και τρίτο την εξαιρετική ποιότητα ζωής που διαθέτει η πόλη, τη φιλοξενία και τη γαστρονομία της. Ο δεύτερος στόχος είναι να καλύψουμε το κενό μεταξύ κέντρου και δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχε περιβαλλοντική υποβάθμιση και έλλειψη βασικών υποδομών. Είναι στρατηγική επιλογή και συνειδητή κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών.
Και εξήγησε ότι «στο κοινωνικό επίπεδο, το νέο Ογκολογικό νοσοκομείο πρόκειται να γίνει στην καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης και ήδη χωροθετήθηκε. Προχωρά μια άλλη μεγάλη παρέμβαση ανάπλασης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής για όλη την δυτική περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Ενώ, σε παραγωγικό επίπεδο θα κατασκευαστεί εμπορευματικό κέντρο, logistics center στο Καλοχώρι, στη δυτική πλευρά της πόλης για να συνδέεται και με το λιμάνι. Οι δύο αυτοί στόχοι συμβάλλουν αποφασιστικά στο να γίνει η Θεσσαλονίκη μια σύγχρονη πόλη, εξωστρεφής και να παίζει κυρίαρχο ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ο Σταύρος Καλαφάτης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση του project διότι όπως εξήγησε «υπάρχει μια μοναδική συγκυρία που δεν υπήρχε παλαιότερα στην πόλη μας, είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, τα επιμελητήρια, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και οι άλλοι Δήμοι, και βεβαίως, όλοι οι πολίτες. Δεν έχουν διατυπωθεί ενστάσεις».
Όσον αφορά τους χρηματοδοτικούς πόρους του project ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι «θα είναι ως επί το πλείστον ευρωπαϊκοί πόροι, το ΕΣΠΑ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο θα χρηματοδοτηθεί, όπως ανέφερε, το μεγάλο τεχνολογικό πάρκο ThesINTEC όπως και ο εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Επιδιώκεται η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών πόρων».
Αναφερόμενος στη δημιουργία των νέων γηπέδων του ΠΑΟΚ και του ΑΡΗ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών τα χαρακτήρισε «πυλώνες ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής». Ενώ σχετικά με την πρόσφατη πρωτοβουλία για το Σέιχ Σου ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι «το στοίχημα είναι να κάνουμε το περιαστικό δάσος της πόλης μας επισκέψιμο, βιώσιμο και πιο φιλικό προς τους κατοίκους της. Με ήπιες παρεμβάσεις να μπορεί ο πολίτης να το επισκεφθεί, να κάνει αθλητισμό κοντά στη φύση».
Για την εξέλιξη του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, γιατί ο κόσμος της πόλης νιώθει προσβεβλημένος και ταπεινωμένος. Εμείς επιλέξαμε να μιλάμε ελάχιστα και να φέρνουμε αποτελέσματα. Θέλουμε να είμαστε η Κυβέρνηση των αποτελεσμάτων, διότι νιώθουμε ότι ο κόσμος για πολλές δεκαετίες έχει κουραστεί με τα πολλά λόγια τα οποία δεν γίνονται πραγματικότητα. Αυτό κάναμε και στο μετρό. Αυτό που παραλάβαμε ήταν ένα βαλτωμένο έργο. Τρεις μήνες πριν από τον Μάιο του 2019 δεν υπήρχαν καν βασικές μελέτες. Δεν υπήρχε ρεύμα. Δεν υπήρχαν ράγες. Δεν υπήρχαν συρμοί. Συν την ταλαιπωρία με τον σταθμό Βενιζέλου από άπειρες προσφυγές, που είναι βεβαίως δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη. Το έργο έμεινε πίσω και γι΄αυτόν το λόγο. Αυτή τη στιγμή έχει υλοποιηθεί το 86% του έργου και ισχύουν οι προθεσμίες για παράδοση της βασικής γραμμής στο τέλος του 2023. Έχει προχωρήσει το έργο και όσον αφορά την επέκταση στην ανατολική πλευρά της πόλης, προς την Καλαμαριά και ήδη επεξεργαζόμαστε και την επέκτασή του στη δυτική πλευρά της πόλης, όπου διαβιεί μεγάλος αριθμός πολιτών, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει εν τέλει στη βιωσιμότητα του έργου».
Moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News