Οίκοι αξιολόγησης: Όλα τα «ραντεβού» του 2021 με τις αναβαθμίσεις
Το 2021 γεννά υψηλές προσδοκίες για αναβίωση της προσπάθειας εξόδου από το junk.
Υψηλές προσδοκίες για επιστροφή στην τροχιά εξόδου από το junk τρέφει για το 2021 η Αθήνα και οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να δώσουν μία πρώτη γεύση των προθέσεών τους από τις 22 Ιανουαρίου κιόλας, όταν η Fitch θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα του πρώτου από τα reviews που έχουν προγραμματιστεί για τη χρονιά.
Η αναβάθμιση-έκπληξη την οποία ανακοίνωσε η Moody’s στις αρχές του Νοεμβρίου, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα έμπαινε στο δεύτερο lockdown, είναι ένα σαφές σήμα ότι οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν τη χώρα με άλλο μάτι. Σε μία χρονιά όπου οι υποβαθμίσεις κυριάρχησαν, καθώς η πανδημία επιδείνωσε δραματικά τόσο τη μακροοικονομική όσο και τη δημοσιονομική εικόνα των περισσότερων χωρών, η Ελλάδα κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα. Εύλογα, λοιπόν, η προοπτική της επιστροφής στην κανονικότητα κάποια στιγμή μέσα στο 2021 γεννά προσδοκίες για αναβίωση της προσπάθειας εξόδου από το junk, που «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας.
Ασφαλώς, ο στόχος για επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2021, αφού οι περισσότερες αξιολογήσεις απέχουν τρεις βαθμίδες από το investment grade. Όμως, η πρόσφατη επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την πανδημία (PEPP) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι η Αθήνα έχει πλέον περιθώριο έως τα τέλη του 2023 για να εξέλθει από το junk και να μπορέσει να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να ανησυχεί για μια αύξηση του κόστους δανεισμού στις αγορές ομολόγων.
Fitch
«Ποδαρικό» σε αυτή την κρίσιμη χρονιά, θα κάνει η Fitch, η οποία διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ, δηλαδή μόνο δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (investment grade). Ο οίκος έχει προγραμματίσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης για τις 22 Ιανουαρίου και το δεύτερο για τις 16 Ιουλίου.
Για να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, θα περιμένει να δει την επιστροφή του χρέους σε πτωτική τροχιά μετά το σοκ του κορωνοϊού, τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης κυρίως μέσα από την υλοποίηση αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων και την πρόοδο στο θέμα των κόκκινων δανείων του τραπεζικού τομέα.
DBRS
Τη «σκυτάλη» θα πάρει στις 19 Μαρτίου η DBRS, η οποία αξιολογεί την Ελλάδα με BB (low), δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία. Για να προχωρήσει σε μια αναβάθμιση, ο οίκος περιμένει να δει την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού με την επιστροφή της οικονομίας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη συμμόρφωση με τους όρους της μετα-μνημονιακής εποπτείας καθώς και τη συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν ο καναδικός οίκος δεν προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση στις 19 Μαρτίου, η Αθήνα θα έχει μια δεύτερη «ευκαιρία» στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν πλέον θα έχει φανεί ο βαθμός στον οποίο το πρόγραμμα εμβολιασμών συνέβαλε στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και τη διάσωση της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν.
S&P
Η S&P Global Ratings θα πραγματοποιήσει το πρώτο review της ελληνικής αξιολόγησης στις 23 Απριλίου και το δεύτερο στις 22 Οκτωβρίου. Σήμερα, ο οίκος τοποθετεί την Αθήνα στο ΒΒ-, δηλαδή τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία.
Για να αναβαθμίσει την Ελλάδα, περιμένει να δει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας να μετριάζονται και τη συνεπαγόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών να αντιστρέφεται. Αιτία αναβάθμισης θα μπορούσε να είναι επίσης η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζουν τις δομικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, με τον οίκο να περιμένει κυρίως να δει τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Σημειώνεται, πάντως, ότι η S&P τηρεί υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία, καθώς περιμένει ρυθμούς ανάπτυξης 6,8% για το 2021.
Moody’s
Έπειτα και από την αναβάθμιση του Νοεμβρίου, η Moody’s αξιολογεί τώρα την Ελλάδα στο Ba3, δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τους άλλους οίκους (πλην της Fitch που είναι θετικότερη). Και με δεδομένο ότι ο οίκος έχει δώσει στην αξιολόγηση σταθερές προοπτικές, μία αναβάθμιση στο review της 21ης Μαΐου θα πρέπει να θεωρείται αρκετά απίθανη. Το επόμενο «ραντεβού» έχει κλειστεί για τις 19 Νοεμβρίου, όταν η Moody’s θα περιμένει να δει ότι η περαιτέρω πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις θα επιφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα στις επενδύσεις και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, για να προχωρήσει σε μια αναβάθμιση. Μία πιο γρήγορη μείωση του χρέους από αυτή που σήμερα αναμένεται καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα θα μπορούσαν να αποτελέσουν, επίσης, αιτίες αναβάθμισης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News