Business & Finance Δευτέρα 19/09/2022, 17:02 ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BUSINESS & FINANCE

Επενδύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη για την επιχείρησή σας

Η μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη προωθεί μία νέα κουλτούρα για τις εταιρείες, αλλά και ανοίγει τον δρόμο για χρηματοδοτήσεις

Επενδύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη για την επιχείρησή σας

Από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες για μία εταιρεία σήμερα είναι το να εστιάζει στις αρχές της αειφορίας, όσον αφορά τα επιχειρηματικά της σχέδια. Πρόκειται για κάτι που αποτέλεσε από νωρίς κομβικό σημείο της στρατηγικής πολλών μεγάλων επιχειρήσεων, ωστόσο, πλέον, αφορά κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθός της. Ακολουθώντας τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, μία εταιρεία ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και την εμπιστοσύνη που εμπνέει σε πελάτες και ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει η υιοθέτηση των αρχών της αειφορίας

Η Ατζέντα του 2030 που έχει δημιουργηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει θέσει 17 στόχους (SDGs) όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε κάποιους από τους οποίους διακρίνουμε και τη μεγάλη βαρύτητα που έχουν πλέον οι ESG επενδύσεις. Η νέα τάση που αναδύεται όσον αφορά τα κριτήρια ESG – να σημειώσουμε ότι τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Περιβάλλον (Environment), Κοινωνία (Social) και Διακυβέρνηση (Governance) – αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, προωθώντας μία νέα κουλτούρα για τις εταιρείες, αποτελώντας βάση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αλλά και ανοίγοντας τον δρόμο για χρηματοδοτήσεις. Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν τα κριτήρια ESG κερδίζουν πλέον περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών, έχουν καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια και, συνολικά, αποκτούν καλύτερες προοπτικές. Οι εταιρείες, μέσω της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης, μπορούν να διαφοροποιηθούν και να αποκτήσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ενώ πραγματοποιώντας μία αρχική επένδυση, το μακροπρόθεσμο όφελος είναι αδιαπραγμάτευτο.

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τη χώρα μας

Τα μηνύματα για την Ελλάδα είναι αρκετά αισιόδοξα, όσον αφορά τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς βρίσκεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα, έχει καταλάβει την 28η θέση και GSR Rating 60%, ανάμεσα σε 100 χώρες που συμμετέχουν στον Πίνακα Αποτελεσμάτων – Scoreboard GSR 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις του “Ελλάδα 2.0” επικεντρώνονται στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, δεδομένου ότι το 37% των δαπανών τους αφορούν στο κλίμα και το 20% στην προώθηση της ψηφιακής μετάβασης των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό:

2,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνονται προς τις επιχειρήσεις για χρηματοδότηση επιλέξιμων επιχειρηματικών σχεδίων και επενδύσεων, μέσω της μορφής τραπεζικού δανεισμού, σε τομείς συνδεδεμένους, μεταξύ άλλων, με την «πράσινη και αειφόρο» ανάπτυξη.

Άνω των 10 δισ. ευρώ είναι, μέχρι στιγμής, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών επενδύσεων που ανήκουν, μεταξύ άλλων, και στον πυλώνα της «πράσινης μετάβασης».

Χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη

Υπάρχουν διαθέσιμα, όπως γίνεται αντιληπτό και από την πληθώρα των δράσεων, πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα που σχετίζονται με τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και μπορεί να αφορούν την επιχείρησή σας. Μήπως είστε επιλέξιμοι για προγράμματα στον κλάδο σας που δεν γνωρίζατε; Οι ευκαιρίες είναι διαθέσιμες και, όσο και αν σας φαίνεται περίπλοκο το να βρείτε ποιες από τις διαθέσιμες λύσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, είναι η ώρα να τις εκμεταλλευτείτε. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα σας βοηθήσουν όσον αφορά τις δαπάνες που απαιτούνται για την εφαρμογή ενός προγράμματος βιωσιμότητας. Δεν έχετε παρά να εκμεταλλευτείτε δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως τα μέτρα στήριξης που είναι διαθέσιμα από την Πολιτεία για τον κλάδο σας, αλλά και προγράμματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης & Επενδύσεων, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, οι δράσεις του ΕΣΠΑ κ.λπ.

Ο κατάλληλος σύμβουλος που θα καθοδηγήσει τα βήματα προς την πράσινη ανάπτυξη

Με τη βοήθεια του κατάλληλου συμβούλου, που θα εντοπίσει τις ανάγκες της επιχείρησής σας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξή της, μπορείτε να βρείτε λύσεις όσον αφορά επιλογές και προγράμματα που είναι διαθέσιμα και να επιλέξετε τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις. Και όλα αυτά έχοντας καλούς όρους αποπληρωμής και εξασφαλίσεων, ώστε να διασφαλίσετε κι αυτό το θέμα. Με τη στήριξη της Τράπεζάς σας θα έχετε τον σύμβουλο που αναζητάτε, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της επιχείρησής σας ως απαραίτητη συνθήκη για την ευημερία της. Εάν τα επιδοτούμενα και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των επιχειρήσεων σας φαίνονται πολύπλοκα, η Eurobank θα σας βοηθήσει να γίνουν απλά. Προσφέρει υποστήριξη από εξειδικευμένο σύμβουλο στο κατάστημα, ο οποίος διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τη γνώση για κάθε επιδοτούμενο και συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, σας ενημερώνει για όσα σχετίζονται με την επιχείρησή σας και σας εξασφαλίζει την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων ώστε να ολοκληρώσετε την επένδυσή σας στον χρόνο που έχετε υπολογίσει. Η Τράπεζά σας είναι δίπλα σας σε όλα τα στάδια συμμετοχής στα προγράμματα, από την υποβολή του φακέλου έως την ολοκλήρωση της επένδυσης. Για την Eurobank, το προφίλ της κάθε επιχείρησης αποτελεί τον απόλυτο οδηγό στην επιλογή κάθε προγράμματος και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης (για σήμερα και για το μέλλον).

Τώρα είναι η στιγμή και για την επιχείρησή σας να υιοθετήσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να ανοίξει νέες προοπτικές, όσον αφορά τις επενδύσεις αλλά και τη συνολική κουλτούρα της. Με τη βοήθεια κρατικών πρωτοβουλιών, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που τρέχουν αυτή την περίοδο, μπορείτε να κάνετε τα επόμενά σας βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και να οδηγηθείτε σε μία νέα εποχή ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News