Business & Finance Κυριακή 11/09/2022, 18:03
BUSINESS & FINANCE

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για πραγματοποίηση επενδύσεων

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για πραγματοποίηση επενδύσεων

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων από μεγάλους, μεσαίους και μικρούς Έλληνες επιχειρηματίες, παρουσίασε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), Αθηνά Χατζηπέτρου, εγκαινιάζοντας σήμερα το περίπτερο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), εντός της 86ης ΔΕΘ.

«Είναι μεγάλη τιμή να εγκαινιάζουμε έναν από τους πιο δυναμικούς συνδέσμους της χώρας», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά και αναφερόμενη στα νέα χρηματοδοτικά προϊόντα της HDB τόνισε σε δηλώσεις της στο περιθώριο της τελετής ότι: «Πλαισιώνουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, μοχλεύουμε κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα βγάζουμε ένα προϊόν πολύ μεγάλο περίπου 2 δισ. ευρώ σε συγχρηματοδότηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διευκρίνισε ότι «400 εκατ. ευρώ δικά μας και της ΕΤΕπ θα δημιουργήσουν δάνεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ, για την πραγματοποίηση επενδύσεων πράσινα, ψηφιακά και αναπτυξιακά έργα». Ειδικά για τη μόχλευση κεφαλαίων από το ΕΣΠΑ, η κ. Χατζηπέτρου δήλωσε ότι «θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ και θα βγάλουν στην αγορά κονδύλια επί τρία, ακόμη και επί τέσσερα», τόνισε.

Ένα άλλο νέο χρηματοδοτικό εργαλεία της HDB, που ουσιαστικά θα πλαισιώσει τον αναπτυξιακό νόμο, είναι της τάξης των 400 εκατ. ευρώ και θα αφορά «σε δάνεια βραχυχρόνιας χρηματοδότησης για το κομμάτι της απορρόφησης της επιδότησης και το δεύτερο σε ένα κανονικό μακροπρόθεσμο δάνειο», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, η ίδια γνωστοποίησε ότι εντός του επόμενου διμήνου θα λειτουργήσει η πλατφόρμα της HDB, που θα φέρει την επωνυμία «Know your Customer (KYC) και θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες. «Αυτή η πλατφόρμα θα προσφέρει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία και έγγραφα που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους και την ενημερότητά τους, καθώς και το επιχειρηματικό τους πλάνο», ανέφερε η ίδια, και πρόσθεσε ότι «μέσω αυτής θα μαθαίνουμε επίσης και το λόγο ή λόγους απόρριψης αιτήσεων, που θα τους αποστέλλουμε στα αρμόδια υπουργεία, και έτσι θα καθίσταται εφικτή η διαμόρφωση πολιτικών που θα ανοίγουν το δρόμο για χρηματοδότηση σε όλους».

«Θεωρώ ότι η φετινή είναι μια συμβολική χρονιά και στην 86η ΔΕΘ αναδεικνύεται ξανά η κανονικότητα τόσο σε επίπεδο συμμετοχών όσο και προοπτικής», επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, σημειώνοντας ότι «η αλλαγή τόσο στην ψυχολογία, όσο και στο επιχειρηματικό περιβάλλον που καταγράφεται, είναι αυτή πάνω στην οποία χτίζουμε τώρα τις στρατηγικές μας για το μέλλον, για τον ίδιο τον σύνδεσμο, τα μέλη του, τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, και την περιφερειακή βιομηχανία».

Λέγοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά τους, ο ίδιος υπογράμμισε και τις μεγάλες προοπτικές συνεργασιών και άμεσων ξένων επενδύσεων που δημιουργεί η συμμετοχή των ΗΑΕ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Σημειώνοντας βέβαια ότι το ενεργειακό κόστος βάζει «φωτιά» στα σχέδια και των επιχειρηματιών, δημιουργώντας προβλήματα ανταγωνιστικότητας, ο κ. Σαββάκης τόνισε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι η επάρκεια και η διάρκεια της κρίσης. «Περιμένουμε παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, με τη λήψη μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα και πιο στοχευμένα».

«Η Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες γνωρίζει εξαιρετική λαμπρότητα», σημείωσε ο δήμαρχός της Κωνσταντίνος Ζέρβας, και λέγοντας ότι τόσο η ίδια η πόλη όσο και η ΔΕΘ είναι «sold out», σημείωσε ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η διοργάνωση εξελίσσεται σε ένα ειρηνικό περιβάλλον».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News