Ρεύμα: Μπόνους επιδότησης σε όσους μειώσουν κατά 10% την κατανάλωση
Με αυξημένες επιδοτήσεις θα επιβραβεύονται τα νοικοκυριά που θα επιτυγχάνουν μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 10%, ενώ ανάλογα κίνητρα εξετάζονται και για τις επιχειρήσεις.
Στο μέτρο αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, φωτίζοντας περαιτέρω τα σχέδια εξοικονόμησης. Αν και ο πλήρης σχεδιασμός του μέτρου δεν έχει ολοκληρωθεί, το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων που εφάρμοσε τους προηγούμενους μήνες, καθώς η κρίση βαθαίνει και εξαντλούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Με αντίστοιχα κίνητρα θα συνδυασθεί και η επιδότηση της βιομηχανίας, με το υπουργείο να εξετάζει την εφαρμογή της απελευθέρωσης φορτίων για μεγάλο χρονικό διάστημα έναντι αποζημίωσης, που θα καθορίζεται μέσω δημοπρασιών. Πρόκειται για την πρόταση που είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς και την επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τον Ιούλιο.
Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στο συμβούλιο υπουργών και τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στη χώρα μας και ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη-μέλη. «Ο ελληνικός μηχανισμός έχει ενδιαφέρον και λειτουργεί σωστά», δήλωσε η επίτροπος Κάντρι Σίμσον απευθυνόμενη στον κ. Σκρέκα. Ο υπουργός επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη, ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Ο κ. Σκρέκας κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, χάρη στη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα, που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1.700 MW και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή μνημονίου κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWH στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής.
Στο μεταξύ, μικρή πρόοδος σημειώθηκε χθες στις Βρυξέλλες κατά την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία σε σχέση με την επιβολή ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης 15 κράτη-μέλη πρότειναν την επιβολή του οριζοντίου πλαφόν –στην ίδια κατεύθυνση με την ελληνική πρόταση–, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Γερμανία υπό προϋποθέσεις. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ανέφερε ότι τρία κράτη τάχθηκαν υπέρ της επιβολής πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η επιτροπή παρουσίασε μια προκαταρκτική αξιολόγηση των πιθανών μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.
Οι υπουργοί ζήτησαν άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος παραγωγής, για τη συντονισμένη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ε.Ε. και την αντιμετώπιση του ζητήματος της μειωμένης ρευστότητας, καθώς και ένα πιθανό ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο, υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Σκρέκας: Η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στον ρωσικό εκβιασμό
Επιδοτήσεις στο ρεύμα: Κίνητρα και εκπτώσεις σε όσους εξοικονομούν ενέργεια
Υπουργοί Ενέργειας: Xωρίς συμφωνία για πλαφόν – Ζητούν από την Κομισιόν επιπλέον μέτρα
Κ.Σκρέκας: Αποθήκευση 1 TWh φυσικού αερίου στην Ιταλία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News