Πώς θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία – Σήμερα οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ
Ημέρα σημαντικών ανακοινώσεων σήμερα καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα δώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Το α’τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα σημερινά στοιχεία, πάντως, θα μπορέσουν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους και θα βάλουν κάποιες από τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ.
Παρά την πληθωριστική λαίλαπα και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική οικονομία, όπως όλα προμηνύουν, θα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές. Τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αναφερθεί μέσα στο καλοκαίρι στην ανάπτυξη, λέγοντας η ανάπτυξη θα μας εκπλήξει ευχάριστα και όχι δυσάρεστα.
Ήδη, ξένοι και εγχώριοι αναλυτές και οίκοι βλέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 3,1% του προϋπολογισμού. Η Ε.Ε. έχει τοποθετήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 4%, η DBRS στο 3,9%, ακόμη υψηλότερους ρυθμούς, στο 4,2% περιμένει η ING για την ελληνική οικονομία φέτος. Η Capital Economics βλέπει ανάπτυξη 5,5%, το ΙΟΒΕ στο 3,5%-4% και στο 4,3% το ΚΕΠΕ, η UBS έχει τοποθετήσει τον πήχυ της ανάπτυξη στο 5,7% όπως και η Moody’s Analytics ενώ η Morgan Stanley βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος.
Τι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα υψηλότερα
Η πορεία του τουρισμού όπως φαίνεται έχει φέρει περισσότερα χαμόγελα στη κυβέρνηση από ό,τι αναμενόταν καθώς σύμφωνα και με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι τουριστικές εισπράξεις φέτος ξεπερνούν τις επιδόσεις ρεκόρ του 2019, υπερβαίνοντας τα 18,2 δισ. ευρώ.
Με αιχμή τα έσοδα ρεκόρ του τουρισμού, την ισχυρή αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών και την καλή πορεία των δημοσίων εσόδων διαμορφώνεται μια νέα εικόνα για την ελληνική οικονομία παρά την ενεργειακή κρίση. Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το α’ εξάμηνο του 2022 έχουν ανέλθει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, στα 3,5 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο του 2021, που ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών, είχαν διαμορφωθεί στα 4,84 δισ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις το α’ τρίμηνο του έτους «έτρεχαν» με 12,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Επίσης, η ελληνική οικονομία είναι πλέον περισσότερο θωρακισμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι λιγότερο ευαίσθητο στις μεταβολές των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές και αυτό γιατί ένα υψηλό ποσοστό του χρέους της Ελλάδας το κρατούν επίσημοι φορείς (κυρίως στον ΕSM και το EFSF).
Επιπλέον, αν και το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο το 2021 από το 2020. Το απόθεμα χρέους μειώθηκε από 206% το 2020 σε 193%, η μείωση αυτή είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης ενώ ανάλογος είναι και ο στόχος για φέτος. Τέλος, και η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας ωθούν προς τα πάνω την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος, υπερ-αποδόσεις και το 2023
BofA: Ανάπτυξη 4,4% φέτος στην Ελλάδα – Δυσκολότερο το 2023
ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος – Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News