Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 21:15
ΒUSINESS & FINANCE

Bernstein: Κίνδυνος χρεοκοπίας για τις εξασθενημένες αεροπορικές της Ευρώπης

Bernstein: Κίνδυνος χρεοκοπίας για τις εξασθενημένες αεροπορικές της Ευρώπης

Με τον κίνδυνο κατάρρευσης βρίσκονται οι ασθενέστεροι αερομεταφορείς της Ευρώπης τον επικείμενο χειμώνα, καθώς οι χώρες που διέσωσαν αεροπορικές εταιρείες στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού εστιάζουν τώρα την προσοχή τους σε πακέτα στήριξης σε άλλους τομείς, εν μέσω του αυξανόμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με αναλυτές της Sanford C. Bernstein. 

Παρότι η πανδημία προκάλεσε ελάχιστες χρεοκοπίες αεροπορικών εταιρειών στην περιοχή καθώς δόθηκε βοήθεια, πολλοί αερομεταφορείς δέχονται τώρα έντονες πιέσεις από τα υψηλότερα καύσιμα και το υψηλότερο κόστος εργασίας σε συνδυασμό με την εποχική μείωση της ζήτησης για ταξίδια, σημειώνει η Bernstein. 

Περισσότερο ευάλωτοι θα είναι οι μικρότεροι αερομεταφορείς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, εκτιμούν οι αναλυτές Άλεξ Ίρβινγκ και Κλέμεντιν Φιλνουά, επικαλούμενοι ένα νέο μοντέλο για την αποτίμηση του κινδύνου χρεοκοπίας, με βάση τα επίπεδα ανταγωνισμού και χωρητικότητας, το δίκτυο δρομολογίων και το πιθανό κόστος από τη μίσθωση και αντικατάσταση αεροσκαφών. 

Για τους κορυφαίους έξι αερομεταφορείς, ο κίνδυνος είναι μηδαμινός, σύμφωνα με την Bernstein, με τις εταιρείες χαμηλού κόστους Ryanair, EasyJet και Wizz Air να διατηρούν την αξιολόγηση του investment grade, και με τους εδραιωμένους ομίλους Air France – KLM, IAG και Deutsche Lufthansa να εξακολουθούν να στηρίζονται σε κρατική βοήθεια, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Στους πιο εκτεθειμένους αερομεταφορείς περιλαμβάνεται ένας από την Κύπρο και δύο από την Αλβανία, καθώς και εταιρείες που εδρεύουν στη Λευκορωσία, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, στη Γεωργία, στη Μολδοβία και στην Ρουμανία.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News