Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 14:52
BUSINESS & FINANCE

Εκβιασμός από τη Μόσχα: Αέριο μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις

Εκβιασμός από τη Μόσχα: Αέριο μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις

Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν θα συνεχιστούν παρά μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέρριψε τις ευθύνες για τη διακοπή των ροών του Nord Stream στις κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

«Τα προβλήματα στις ροές φυσικού αερίου ήρθαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες σε βάρος της χώρας μας και αρκετών επιχειρήσεων.  Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα στις ροές», είπε.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι σταματά τις προμήθειες αερίου μέσω του Nord Stream λόγω τεχνικού προβλήματος, το οποίο απέδωσε στις δυσκολίες που συναντά στην επιδιόρθωση των κατασκευασμένων στη Γερμανία τουρμπινών, στον Καναδά.

Η Ε.Ε. έχει ήδη άρει κάποιες κυρώσεις, για να επιτρέψει την επιδιόρθωση των τουρμπινών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αποτρέπει την Gazprom από το να συνεχίσει τις ροές αερίου προς την Ευρώπη και κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο.

Πάντως, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν τις ελπίδες τους ότι  η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση θα κλονίσει τη στήριξη της Ευρώπης προς την Ουκρανία. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τον κόσμο, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη. Φυσικά, οι απλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους», σημείωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με τους Financial Times.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Φυσικό αέριο: Ράλι έως και 35% μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας

Τιμές ενέργειας: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι στην Ε.Ε.

Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτο το δελτίο στην ενέργεια στην Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News