Morgan Stanley: 1,4 τρισ. ο ενεργειακός λογαριασμός – Έτσι θα μειωθεί
Στα 1,4 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Morgan Stanley ότι θα αυξηθεί ο ενεργειακός λογαριασμός της Ευρώπης, ποσό το οποίο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, δεν μπορούν να επωμιστούν οι τελικοί καταναλωτές μόνοι τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, το κόστος για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυξημένο κατά 1,2 τρισ. ευρώ (ή 8% του ΑΕΠ), από τα επίπεδα των 200 δισ. ευρώ τον χρόνο που ήταν πριν από την ενεργειακή κρίση.
Η Morgan Stanley βλέπει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά 100-400% (χωρίς να συνυπολογίζονται οι επιδοτήσεις).
Για αυτό και βλέπει δύο γενικές προσεγγίσεις για τη μείωση των επιπτώσεων στους καταναλωτές:
1) Μέσω της μείωσης των τιμών χονδρικής και της αποσύνδεσής τους από τις τιμές του φυσικού αερίου.
2) Μέσω της αναδιανομής, από την πλευρά των κυβερνήσεων, των υπερ-εσόδων των εταιρειών ενέργειας προς τους καταναλωτές.
Ο οίκος θεωρεί ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να μειωθεί η ίδια η τιμή του ρεύματος, όμως αναγνωρίζει τις προκλήσεις και τις πολυπλοκότητες του εγχειρήματος.
Έτσι, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα θέσουν στις 9 Σεπτεμβρίου το πλαίσιο για την άμεση ελάφρυνση των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η αύξηση του ενεργειακού «λογαριασμού» να μειωθεί από τα 1,2 τρισ. ευρώ (440%) στα 670 δισ. ευρώ (210%) για το 2023-2024.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι περιλαμβάνει ένα πλαφόν για τους παραγωγούς σταθερού κόστους για να μειωθούν τα υπερ-έσοδα που βγάζουν οι τεχνολογίες αυτές αυτό τον σημερινό μηχανισμό τιμολόγησης, αντί για να φορολογικούν τα υπερ-κέρδη.
Ο μηχανισμός προβλέπει ότι οι παραγωγοί ρεύματος θα πουλάνε στην τιμή χονδρικής που ορίζεται από το φυσικό αέριο, με τη διαφορά ανάμεσα στην strike price αυτής της αγοράς και του πλαφόν να καταβάλλεται στις κυβερνήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά για να στηρίξουν τους καταναλωτές και να μειώσουν το κόστος για αυτούς.
Πού θα τεθεί το πλαφόν
Επιχειρώντας να υπολογίσει το επίπεδο του πλαφόν, η Morgan Stanley σημειώνει ότι στα €100-150/MWh διασφαλίζεται κάποια μείωση της ζήτησης και κίνητρα για τις ανανεώσιμες.
Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζεται ότι οι κυβερνήσεις θα αντλήσουν 400 δισ. ευρώ το 2023, και άλλα 125 δισ. το 2024 και 75 δισ. ευρώ το 2025, εάν το μέτρο επεκταθεί.
Δομική αναδιάρθρωση της αγοράς
Περαιτέρω, η Morgan Stanley περιμένει και μία δομική αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη, που θα περιλαμβάνει είτε την εκ νέου ρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας στα πρότυπα των ΗΠΑ ή τον διαχωρισμό του σταθερού έναντι του κυμαινόμενου κόστους παραγωγής. Όμως, αυτό θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να εφαρμοστεί.
Διαβάστε επίσης:
Τιμές ενέργειας: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι στην Ε.Ε.
Ενέργεια: Στην τελική ευθεία για τα μέτρα της ΕΕ – Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο
Ενεργειακή κρίση: Τι κάνουν οι άλλες χώρες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News