Attica Bank: Διαπραγμάτευση για το ύψος της απαιτούμενης ΑΜΚ
Μεγαλώνουν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για την κάλυψη της ζημιάς που θα πρέπει να καλύψουν οι μέτοχοι της Attica Bank με βάση την ενημέρωση που παρείχε ο οίκος αξιολόγησης DBRS για την ζημιά που θα επιφέρει η τιτλοποίηση του τρίτου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που αναμένεται να ενταχθεί στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων τον Ηρακλή.
Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο Omega συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ για το οποίο η ζημιά προσδιορίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 135 εκατ. ευρώ πρόβλεψης συνεπάγεται η τιτλοποίηση άλλων δύο μικρότερων χαρτοφυλακίων του Astir 1 και 2. Το χαρτοφυλάκιο Omega αποτελεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο που η Attica Bank προτίθεται να εντάξει στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων, τον Ηρακλή και για αυτό αξιολόγησή του έχει μεγάλη σημασία καθώς η συμμετοχή του θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό και το τελικό νούμερο της ζημιάς που η Τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει στα βιβλία της.
Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση των άλλων δύο χαρτοφυλακίων Astir 1 και 2, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, επέφεραν χαμηλότερες ζημιές από τις αρχικές εκτιμήσεις, γεγονός που προκάλεσε αισιοδοξία για το τελικό κόστος των τιτλοποιήσεων, το οποίο τελικά μένει να οριστικοποιηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλείσιμο της αξιολόγησης από την DBRS μεταφέρθηκε για την επόμενη εβδομάδα, παίρνοντας νέα παράταση. Τα παραπάνω νούμερα ωστόσο που θεωρείται ότι είναι κοντά στο τελικό αποτέλεσμα δόθηκαν στο πλαίσιο ενημέρωσης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο υπό την νέα του σύνθεση με επικεφαλής της κ. Ελένη Βρεττού έχει ζητήσει επίσης παράταση από την ΤτΕ προκειμένου να υποβάλλει το κεφαλαιακό και επιχειρησιακό πλάνο της Attica Bank.
Έτσι ζητούμενο είναι το κατά πόσο η ζημιά των 440 εκατ. ευρώ περίπου που προκύπτει με βάση και τις τρεις τιτλοποιήσεις, θα προσδιορίσει και το ύψος της απαιτούμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή αν θα απαιτηθούν περισσότερα κεφάλαια.
Να σημειωθεί ότι εκτός από το κόστος των τιτλοποιήσεων η διοίκηση και οι μέτοχοι της Attica Bank, δηλαδή το ΤΧΣ, το ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με το επενδυτικό κεφάλαιο Ellington, πρέπει να συνεκτιμήσουν και το κόστος για την περαιτέρω ανάπτυξη της Τράπεζας στο πλαίσιο του επιχειρησιακού πλάνου. Τόσο το κεφαλαιακό κόστος όσο και το επιχειρησιακό πλάνο μένει να συμφωνηθούν με την ΤτΕ που παρακολουθεί στενά την διαδικασία με στόχο τόσο την κάλυψη των κεφαλαιακών δεικτών της Attica Bank όσο και την περαιτέρω επιβίωσή της.
Διαβάστε επίσης:
Ηρακλής: Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις 6,4 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο
Attica Bank: Στόχος η λειτουργική κερδοφορία με βάση το sustainable banking
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News