Ρωσία: Στροφή του εμπορίου της σε Κίνα και Νότια Κορέα
Κινεζικά αυτοκίνητα, τηλεοράσεις και έξυπνα κινητά αντικαθιστούν τις γερμανικές και νοτιοκορεατικές εισαγωγές στην Ρωσία, καθώς η αγορά της έχει πληγεί από τις κυρώσεις και την έξοδο μεγάλων ονομάτων μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αποτέλεσμα είναι η αναδιαμόρφωση του εμπορίου, με την Ρωσία να προσπαθεί να θωρακιστεί από περαιτέρω δυσλειτουργίες και γι΄αυτό στρέφεται σε χώρες που δεν συμμετέχουν στο καθεστώς των κυρώσεων το οποίο έχει υποβληθεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Επίσης, η Μόσχα «ξαναγράφει τους κανόνες προκειμένου να επιτρέψει στο επενδυτικό κρατικό ταμείο της να επενδύσει σε νομίσματα της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας, από τη στιγμή που οι κυρώσεις έχουν μπλοκάρει τις αγορές σε ευρώ και δολάρια.
«Εκτός από κινεζικά αυτοκίνητα, δεν υπάρχει τίποτε άλλο εδώ», ανέφερε εκπρόσωπος βιομηχανίας μετάλλων που αγόρασε πρόσφατα ένα νέο αυτοκίνητο Chery Tiggo SUV στη Μόσχα.
Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος επιτάχυνε τη στροφή της Ρωσίας προς την Ασία, αλλαγή που σε μία άλλη χρονική συγκυρία θα χρειαζόταν πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί. Αντίστοιχες αλλαγές σαρώνουν την ρωσική οικονομία και σε άλλους τομείς, από τράπεζες έως πωλήσεις ενέργειας.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων των brands Great Wall Motor και Geely παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο, παρότι η αγορά κατέρρευσε με πτώση 75% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το προηγούμενο τρίμηνο. το 81% των νέων εισαγωγών αυτοκινήτων ήταν από την Κίνα συγκριτικά με το 28% του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία της Avtostat.
H αγορά έξυπνων κινητών έχει κάνει στροφή υπέρ της Κίνας, με τις Apple και Samsung Electronics να σταματούν τις εξαγωγές. Η Xiaomi αποτελεί την πρώτη σε πωλήσεις μάρκα έξυπνων κινητών στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, εκθρονίζοντας τη Samsung με τα τρία από τα πέντε κορυφαία brands να είναι κινεζικά, σύμφωνα με την Mobile TeleSystems PJSC, το μεγαλύτερο όμιλο κινητής τηλεφωνίας στην χώρα.
Η ζήτηση για κινεζικές τηλεοράσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι ιαπωνικές και κορεατικές εταιρείες σταμάτησαν τις εξαγωγές, σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia τον προηγούμενο μήνα, επικαλούμενη online εταιρείες λιανικής.
Η έκρηξη αυτή λαμβάνει χώρα την ώρα που οι πωλήσεις λιανικής παρουσιάζουν την χειρότερη πτώση από τότε που ξέσπασε η πανδημία, της τάξης του 10% κάθε μήνα σε ετήσια βάση το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου. Οι δαπάνες από νοικοκυριά στην Ρωσία εκπροσώπησαν περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Η Μόσχα χρειάζεται τους προμηθευτές περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με λιγότερες επιλογές. Η Ρωσία αγόρασε αγαθά αξίας 6,7 δισ.δολαρίων από την Κίνα, ποσοστό αυξημένο από 20% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το διμερές εμπόριο, που πυροδοτήθηκε από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας, θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από ένα-τρίτο φθάνοντας την αξία των 190 δισ.δολαρίων στη διάρκεια του 2022.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News