Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη – Τι κάνει η Ελλάδα
«Τρένο» χωρίς φρένα οι τιμές του φυσικού αερίου. Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτοξεύθηκε η τιμή στα 320€/MWh καθώς η ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο δεν δείχνει σημάδια ανάσχεσης. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου, ώστε να δημιουργήσουν αποθέματα αερίου εν όψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα αλλά και να εξοικονομήσουν ενέργεια.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αναγγέλλουν η μια μετά την άλλη προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας. Ιστορικά μνημεία θα βυθιστούν στο σκοτάδι και τα δημόσια κτίρια θα είναι πιο κρύα φέτος τον χειμώνα στη Γερμανία, καθώς το Βερολίνο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στην Ισπανία, ήδη από τον Αύγουστο είναι σε εφαρμογή σχέδιο για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,5%, με μέτρα που προβλέπουν ότι η θέρμανση δεν πρέπει να ξεπερνά τους 19 βαθμούς και η ψύξη να κατεβαίνει κάτω από τους 27 σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, σινεμά, θέατρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων. Επιπλέον, προβλέπει κλειστά φώτα στις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων στις 22.00 το βράδυ, ενώ οι πόρτες τους θα πρέπει να είναι συνεχώς κλειστές για να αποφεύγεται η απώλεια ενέργειας.
Στην Ελλάδα, ήδη ισχύει το πρόγραμμα «θερμοστάτης» για τα δημόσια κτίρια, όπου προβλέπεται η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο να τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.
Επιπλέον προβλέπεται η απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι αλλά και η απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας στο MR, το πρόγραμμα έχει αρκετές δυσκολίες και μέχρι τώρα δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν σκέψεις στο τραπέζι για ένα πιο σφιχτό πρόγραμμα «θερμοστάτης», όπως να σβήνουν τα φώτα σε μνημεία όπως η Ακρόπολη, η μείωση του οδοφωτισμού ακόμη και να μην υπάρχουν μετά τις 10 φωτεινές βιτρίνες και ταμπέλες. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν τα πρώτα συγκριτικά στοιχεία με πέρυσι. Όπως εξηγούν, θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο κανονικής λειτουργείας, για να δουν πόση ενέργεια έχει εξοικονομηθεί.
Τα πιο απτά αποτελέσματα θα υπάρξουν κοντά στο τέλος του έτους και τότε θα αποφασιστεί εάν χρειάζεται να παρθούν και σε περαιτέρω μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.
Ανάχωμα στην ενεργειακή ακρίβεια
Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται, πάντως, η συνέχιση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, έχοντας στη φαρέτρα της την υπέρβαση στα έσοδα για το επτάμηνο κατά 4,8 δισ. ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο σβήνουν και γράφουν το νέο πακέτο μέτρων της ΔΕΘ, έχοντας καρφωμένο το βλέμμα στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη Γερμανία: Πλαφόν στη θέρμανση, σβήνουν οι φωτεινές επιγραφές
Ισπανία: Τα ενεργειακά μέτρα έχουν αποτελέσματα
Φυσικό αέριο: Καταιγίδα μακράς διαρκείας βλέπει η αγορά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News