Oι ευρωπαϊκές τράπεζες χάνουν την ελκυστικότητά τους απέναντι στους επενδυτές
Οταν άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού, οι επικεφαλής των τραπεζών ευελπιστούσαν ότι, σε αντίθεση με την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα πιστωτικά ιδρύματα θα βοηθούσαν να σωθεί παρά να ανατραπεί η παγκόσμια οικονομία. Παρ΄όλα αυτά, το 2020 ήταν για πολλούς από τους μετόχους τους το έτος που οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έκαναν καθόλου επενδύσεις.
Παρά τη μέτρια άνοδο που σημείωσαν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές μετοχές, έχουν απωλέσει εφέτος το ένα-τέταρτο της αξίας τους. Υπάρχει δε, η ανησυχία ότι μία μεγαλύτερη φυγή των επενδυτών από τον κλάδο θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια σε μελλοντικές κρίσεις. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάστηκε να βάλουν στην άκρη εφέτος πρόσθετο κεφάλαιο άνω των 100 δισ.ευρώ προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν επισφαλή δάνεια – πρόκειται για αύξηση της τάξης του 150% σε σχέση με πέρυσι.
Ομως, το μεγαλύτερο πλήγμα που υπέστη η φήμη τους απέναντι στους μετόχους τους ήταν η απαγόρευση στην καταβολή μερισμάτων αξίας περίπου 40 δισ.ευρώ, μετά από πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών. «Αυτό άλλαξε το επενδυτικό τοπίο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», αναφέρει διαχειριστής μετοχών της Aviva Investors. Οι επενδυτές στην αγορά μετοχών θεωρούσαν παραδοσιακά τις τράπεζες ως έναν κλάδο που ακόμη και εάν έχει χαμηλή ανάπτυξη μπορεί να προσφέρει σταθερό εισόδημα. Ομως, η μη καταβολή μερίσματος σημαίνει ότι αυτός ο τρόπος αντίληψης παύει πλέον να υφίσταται για τους επενδυτές. «Ολο αυτό το σκηνικό έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, εξηγώντας ότι στο μέλλον η άντληση κεφαλαίου για τις τράπεζες θα γίνει πιο ακριβή. «Εάν καταστρέψεις την ελκυστικότητα των τραπεζών απέναντι στους επενδυτές, θα τους προκαλέσεις μεγάλο πρόβλημα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η απαγόρευση καταβολής μερίσματος είναι κάτι που τρομάζει τους επενδυτές στο να ποντάρουν ξανά στις τράπεζες. Εάν μία τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα, έχει ανάγκη από πρόσβαση στην αγορά μετοχικού κεφαλαίου», αναφέρουν οι ίδιοι τραπεζικοί κύκλοι.
Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις θα μειωθούν σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης από 3,5% έως 1,5% μετά τους νέους περιορισμούς που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την καταβολή μερισμάτων από το επόμενο έτος. Οι πιο κερδοφόρες τράπεζες με πιο ισχυρούς ισολογισμούς, όπως Intesa Sanpaolo της Ιταλίας και ING της Ολλανδίας, θα πληγούν ακόμη περισσότερο.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT