Καύσωνες και ξηρασία «ψήνουν» τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη
Το να εκτιμηθεί πόσο καταστροφική θα είναι η κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί ιστορικά δύσκολο
Το να εκτιμηθεί πόσο καταστροφική θα είναι η κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί ιστορικά δύσκολο. Αλλά αυτό το καλοκαίρι, είναι όλο και πιο εμφανές πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθεί το κόστος.
Οι συνθήκες ακραίας ζέστης και ξηρασίας πλήττουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Κίνα, επιδεινώνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις σε μια εποχή που η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται ήδη απότομα και οι τιμές ανεβαίνουν ραγδαία, όπως σημειώνει το CNN.
Στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, όλα τα εργοστάσια έλαβαν εντολή να κλείσουν για έξι ημέρες για την εξοικονόμηση ενέργειας. Τα πλοία που μεταφέρουν άνθρακα και χημικά δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν τα συνηθισμένα τους ταξίδια τους κατά μήκος του ποταμού Ρήνου της Γερμανίας. Και οι άνθρωποι που ζουν στη δυτική ακτή των ΗΠΑ κλήθηκαν να χρησιμοποιούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη.
Αυτά τα γεγονότα «έχουν την ικανότητα να είναι αρκετά σημαντικά για τις περιοχές που επηρεάζονται», λέει ο Ben May, αναλυτής της Oxford Economics.
Η έκταση της ζημιάς πιθανόν να εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσουν οι καύσωνες και η ξηρασία. Αλλά σε χώρες όπως η Γερμανία, οι ειδικοί εμφανίζονται απαισιόδοξοι και οι εταιρείες προετοιμάζονται για το χειρότερο.
Ακραία καιρικά φαινόμενα και οικονομική επιβράδυνση
Δεν είναι μόνο ο Ρήνος. Σε όλο τον κόσμο, τα ποτάμια που υποστηρίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη – ο Γιανγκτζέ, ο Δούναβης και ο Κολοράντο – στερεύουν, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των αγαθών, διαταράσσοντας τα συστήματα άρδευσης και δυσκολεύοντας τη λειτουργία των εργοστασίων και των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Ταυτόχρονα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες παρεμποδίζουν τα δίκτυα μεταφορών, πιέζουν τις προμήθειες ρεύματος και βλάπτουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων.
«Δεν πρέπει να μας προκαλούν έκπληξη οι καύσωνες», λέει ο Bob Ward του Ερευνητικού Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον του London School of Economics. «Είναι ακριβώς αυτό που είχαμε προβλέψει και είναι αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης τάσης: πιο συχνοί, πιο έντονοι, σε όλο τον κόσμο».
Η Κίνα αντιμετωπίζει το πιο σφοδρό κύμα καύσωνα των τελευταίων έξι δεκαετιών, με θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε δεκάδες πόλεις. Μέρη της Καλιφόρνια θα μπορούσαν να δουν θερμοκρασίες έως και 42,5 βαθμούς Φαρενάιτ αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά.
Η παγκόσμια οικονομία ήταν ήδη υπό πίεση. Η Ευρώπη διατρέχει υψηλό κίνδυνο ύφεσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κίνα παλεύει με τις συνέπειες των σκληρών lockdowns του κορωνοϊού και μιας κρίσης ακινήτων.
Και νέα εστία ανησυχίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες πιέσεις κατά μήκος των αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες δεν επιτρέπουν έως τώρα τη μείωση του πληθωρισμού, δηλώνει ο May της Oxford Economics.
Η επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, όπου τα εργοστάσια σταμάτησαν την παραγωγή τους αυτή την εβδομάδα, είναι ένα κέντρο κατασκευής ημιαγωγών και ηλιακών πάνελ. Εργοστάσια που ανήκουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της προμηθεύτριας της Apple, Foxconn, και της Intel, πλήττονται.
Η επαρχία αυτή είναι επίσης το κέντρο της βιομηχανίας εξόρυξης λιθίου της Κίνας. Η διακοπή της παραγωγής μπορεί να αυξήσει το κόστος της πρώτης ύλης, η οποία χρησιμοποιείται στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ως αποτέλεσμα, οι προβλέψεις για την οικονομία της Κίνας φέτος υποβαθμίζονται ήδη. Οι αναλυτές της Nomura μείωσαν την πρόβλεψή τους για το 2022 για την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,8% την Πέμπτη —πολύ κάτω από τον στόχο του 5,5% της κυβέρνησης— ενώ η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της στο 3%.
Εν τω μεταξύ, η μείωση της στάθμης του Ρήνου της Γερμανίας εμποδίζει τη ροή των πλοίων. Ο ποταμός είναι μια κρίσιμη δίοδος για χημικά, σιτηρά, άνθρακα και άλλα εμπορεύματα.
Τα χαμηλά επίπεδα του νερού κατά μήκος του Ρήνου έκοψαν περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική παραγωγή της Γερμανίας το 2018, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski της ING. Αυτή τη φορά, θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκτίμησε.
Ο αναλυτής λέει ότι η χώρα «θα χρειαζόταν ένα οικονομικό θαύμα» για να αποφύγει την ύφεση τους επόμενους μήνες.
Στην αμερικανική Δύση, η μεγάλη ξηρασία αναγκάζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει νέες υποχρεωτικές διακοπές νερού. Αναγκάζει επίσης τους αγρότες να καταστρέψουν τις καλλιέργειες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αγροτών των ΗΠΑ λένε ότι η φετινή ξηρασία βλάπτει τη συγκομιδή τους.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Χαμηλώνει η στάθμη του Ρήνου: Πιο δύσκολη η μεταφορά εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη
Σήμα κινδύνου για την ξηρασία στην Ευρώπη
Πώς η ξηρασία δοκιμάζει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News