Ρεύμα: «Φωτιά» τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου – Χρέη 1 δισ. στους παρόχους
Τιμές-ρεκόρ στο ρεύμα για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου προεξοφλεί η μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με οδηγό την τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται σταθερά πλέον πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα. Ανατριχίλα προκαλούν οι προβλέψεις της Ρωσίας για υπερδιπλασιασμό της μέσης τιμής του εξαγόμενου φυσικού αερίου φέτος, στα 730 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από 304 δολάρια πέρυσι, ενώ περαιτέρω πιέσεις στις τιμές ρεύματος ασκεί η μείωση της πυρηνικής παραγωγής στη Γαλλία και των υδροηλεκτρικών μονάδων στη ∆υτική Ευρώπη, αποτέλεσμα της υποχώρησης της στάθμης των ποταμών λόγω ξηρασίας.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Οι προβλέψεις των εταιρειών προμήθειας για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο είναι δυσοίωνες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ενώ έκδηλη είναι και η ανησυχία του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου για το τελικό κόστος των επιδοτήσεων καθώς το ράλι των τιμών έχει ανατρέψει τους υπολογισμούς του. Το κόστος των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τα 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2022, έφτασε τον Αύγουστο το 1,35 δισ. ευρώ και όπως εκτίμησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει στα επίπεδα των 230 ευρώ, το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κόστος για το 2022 στα 6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας του οικονομικού επιτελείου, παραδέχτηκαν χθες σε συνεντεύξεις τους τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, όχι μόνο γιατί οι τιμές ενέργειας είναι η βασική πηγή τροφοδότησης του πληθωρισμού, αλλά και λόγω του επαπειλούμενου δημοσιονομικού εκτροχιασμού που προκαλεί το ολοένα και πιο αυξανόμενο κόστος των μέτρων κοινωνικής στήριξης. Για παράδειγμα και με βάση τις προβλέψεις των εταιρειών προμήθειας για τις τιμές ρεύματος τον Σεπτέμβριο, η επιδότηση, προκειμένου να διατηρηθούν τα τιμολόγια στα επίπεδα των 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, θα πρέπει να ανέβει πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα από τα 337 ευρώ του Αυγούστου.
Οι εταιρείες προμήθειας το Σάββατο 20 Αυγούστου θα πρέπει να ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου που οι καταναλωτές θα δουν στους λογαριασμούς του Οκτωβρίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που μεταφέρουν στην «Κ» δεν πρόκειται να δούμε τιμή χαμηλότερη από τα 60 λεπτά η κιλοβατώρα, όταν τον Αύγουστο το χαμηλότερο τιμολόγιο ήταν στα 48,6 λεπτά και μόλις δύο εταιρείες είχαν τιμολογήσει πάνω από τα 60 λεπτά. Οι τιμοκατάλογοι των εταιρειών θα οριστικοποιηθούν στο παρά πέντε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν κατά το δυνατόν το ρίσκο της πρόβλεψης μέσα στην εντεινόμενη αβεβαιότητα της αγοράς, χωρίς να αναμένουν ωστόσο κάποιο ευχάριστη έκπληξη που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά τις επόμενες ημέρες για δύο λόγους που θα εκλείψουν και που ήταν αυτοί που συγκράτησαν τις τιμές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Ο ένας είναι η επαναλειτουργία της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία, που είχε τεθεί εκτός για τεχνικούς λόγους. Οι εξαγωγές προς τη γειτονική πανάκριβη αγορά της Ιταλίας (549 ευρώ η μεγαβατώρα χθες) θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω καύσωνα.
Στελέχη εταιρειών προμήθειας εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα κινηθούν πάνω από τα 450 ευρώ η μεγαβατώρα και πιθανότατα πάνω από τα 500 ευρώ. Για σήμερα η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά σημείωσε μικρή υποχώρηση σε σχέση με χθες (κατά 1,4%) και διαμορφώθηκε στα 410 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 656 ευρώ. Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζουν να κινούνται και σήμερα οι τιμές στην Ευρώπη, με τη μεγαβατώρα να φτάνει στη Γερμανία τα 563 ευρώ, στη Γαλλία τα 553 ευρώ, στην Ιταλία τα 549 ευρώ και πάνω από τα 500 ευρώ σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση τις χώρες των «εξαιρέσεων», δηλαδή την Πολωνία (που διατηρεί τα δωρεάν δικαιώματα CO2) και η τιμή διαμορφώνεται στα 384,72 ευρώ και τις χώρες της Ιβηρικής (με την κατ’ εξαίρεσιν επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου) όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 134,67 ευρώ.
Εκρηξη χρεών
Οι υψηλές τιμές διαμορφώνουν ακραίες συνθήκες στην αγορά, καθώς εξαντλούν τη ρευστότητα εταιρειών προμήθειας και δυσκολεύουν την αποπληρωμή των λογαριασμών ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις. Είναι ενδεικτική η ανησυχία που έχει εκφράσει η ΡΑΕ προς τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα με επιστολή της για τις οφειλές προς τους παρόχους που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και τον αυξημένο αριθμό καταναλωτών που… μετακομίζουν προς την Καθολική Υπηρεσία, καθώς οι πάροχοι καταγγέλλουν όλο και περισσότερες συμβάσεις λόγω ανεξόφλητων οφειλών. Στην εν λόγω Υπηρεσία, που φιλοξενεί κατά βάση μπαταχτσήδες, προστέθηκαν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους 35.500 μετρητές, αυξάνοντας κατά 24% τον αριθμό των καταναλωτών που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, σε περίπου 182.000. Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η ΡΑΕ με απόφασή της κατέστησε ελκυστικότερη για τους καταναλωτές την Καθολική Υπηρεσία, επιλέγοντας τιμή κιλοβατώρας τη δεύτερη ακριβότερη της αγοράς και όχι την πρώτη όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Το 70% των καταναλωτών που βρίσκονται στην Καθολική Υπηρεσία, σύμφωνα με την αγορά, δεν πληρώνει και κληροδοτεί στις εταιρείες επισφάλειες.
Διαβάστε επίσης:
Μέτρα στήριξης: Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια «ροκανίζουν» τον δημοσιονομικό χώρο
«Άθλος» η επιλογή παρόχου ρεύματος – Τι να προσέξετε
UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News