Χάνει έδαφος το δολάριο
Μειώθηκε στο 60,4% το μερίδιο του αμερικανικού δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου από 61,2% του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Παρ΄όλα αυτά, το δολάριο παραμένει το υπ΄αριθμόν 1 νόμισμα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
Πριν από ένα χρόνο, το δολάριο εκπροσωπούσε το 61,5% των παγκόσμιων αποθεμάτων. Ομως το μερίδιό του υποχωρεί επί δύο συναπτά τρίμηνα. Τα παγκόσμια αποθέματα είναι ενεργητικό που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες σε διαφορετικά νομίσματα και χρησιμοποιούνται πρωταρχικά για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.
Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν επίσης ότι τα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα αυξήθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 12,254 τρισ.δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο από 12,012 τρισ.δολάρια του δεύτερου τριμήνου. Τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάριο ανήλθαν στα 6,937 τρισ. ήτοι στο 60,4% των αποθεμάτων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Στο δεύτερο τρίμηνο, ανέρχονταν στα 6,899 τρισ.δολάρια ήτοι στο 61,2% του συνόλου.
Ορισμένοι αναλυτές διεωρωτώνται εάν το δολάριο θα μπορούσε να διατηρήσει την κυριαρχία του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα λαμβάνοντας υπόψη τη φθίνουσα δυναμική των ΗΠΑ σε γεωπολιτικό επίπεδο, το τεράστιο χρέος τους και την ανάδυση εναλλακτικών νομισμάτων. «Είναι γεγονός ότι το δολάριο θα χάσει κάποια ημέρα το καθεστώς του, όπως έχει συμβεί με κάθε άλλο αποθεματικό νόμισμα πριν από αυτό, όμως οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τα επόμενα χρόνια είναι εξαιρετικά χαμηλές», αναφέρει ο Ντέιβιντ Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Rosenberg Research. Aρκεί να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα, το δολάριο έχει υποχωρήσει 6,4%, στην χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2017.
Αντίθετα, το μερίδιο του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα παρέμεινε σταθερό στο 20,5% στο τρίτο τρίμηνο συγκριτικά με το 20,1% του δεύτερου τριμήνου. Στην κορύφωσή του το 2009, η αναλογία του ευρώ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα κυμαινόταν στο 28%.
Πηγή: Reuters