Brexit: Τι σημαίνει η συμφωνία για οικονομία και αγορές
Η επίτευξης συμφωνίας για τη μετα-Brexit εποχή είναι πλέον γεγονός. Συνολικά 1.645 ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2016 και σχεδόν έναν χρόνο μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις. Μία συμφωνία, η οποία αποτρέπει το απευκταίο σενάριο των δασμών.
Το deal, λίγες ημέρες πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου (31/12/2020), οπωσδήποτε προσφέρει ηρεμία στις αγορές, οι οποίες βλέπουν έναν από τους χειρότερους φόβους να απομακρύνεται δια παντός.
Κι αυτό, διότι παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί οριστικά από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, η σημερινή συμφωνία τουλάχιστον διασφαλίζει τη συνέχιση των εμπορικών σχέσεων, απαλλαγμένων από πρόσθετους δασμούς και βαρίδια.
Τα θετικά και τα αρνητικά
Ωστόσο, το νέο status quo συνοδεύεται από σημαντική γραφειοκρατία τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς. Την ίδια ώρα, η ελεύθερη ροή εργαζομένων σταματάει, ενώ οι συναλλαγές στον κλάδο των υπηρεσιών περιορίζονται σημαντικά. Όσον αφορά το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνο, αυτό χάνει κάθε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Από την άλλη πλευρά, η συμφωνία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαπραγματευτεί μια σειρά επιμέρους εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Αλλά ως αντίτιμο για την εξασφάλιση μιας συμφωνίας με την Ε.Ε. χωρίς δασμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο καλείται να ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά standards σε ζητήματα εργασίας, περιβάλλοντος, καθώς και κρατικών επιχορηγήσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Το γεγονός ότι πλέον το Ην. Βασίλειο αποτελεί «τρίτη-χώρα» για την Ε.Ε., σημαίνει ότι ταξιδιώτες, επιχειρήσεις και έμποροι θα αντιμετωπίσουν αρκετή «χαρτούρα», καθώς και σειρά ελέγχων στα σύνορα. Χωρίς να αποκλείεται ο σχηματισμός μεγάλων ουρών στα συνοριακά περάσματα, όπως παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Φυσικά, η απουσία επιβολής δασμών σημαίνει ότι το κόστος των ευρωπαϊκών προϊόντων στη βρετανική αγορά θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, χωρίς να επέλθουν μεγάλες αυξήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση δασμών, ο Βρετανός καταναλωτής θα επιβαρυνόταν με πρόσθετο κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών.
Σπριντ λίγων ημερών
Η νέα συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγο, θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τα νομοθετικά όργανα του Ην. Βασιλείου, καθώς και να υπογραφεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. Κι αυτό μέχρι το αργότερο την επόμενη Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου, ώστε το deal να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ωστόσο, επιμένουν ότι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να μελετήσουν και να εξετάσουν το κείμενο της τελικής εμπορικής συμφωνίας. Αν και το πιθανότερο σενάριο είναι το «πράσινο φως», η Γαλλία, για παράδειγμα, έχει προειδοποιήσει με την επιβολή βέτο, εφόσον δεν ικανοποιούνται ορισμένες βασικές απαιτήσεις, όπως η πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα από τους Γάλλους αλιείς.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και είναι πολύ νωρίς να ανακηρύξουμε χαμένους και νικητές. Αλλά το πραγματικό όφελος αυτής της εξέλιξης είναι ο τερματισμός αυτής της αναμονής και η ευκαιρία να κινηθούμε προς το μέλλον» δηλώνει, σε μία πρώτη αντίδραση, ο Χίνες Πάτελ, αναλυτής της Quilter Investors.
«Η συμφωνία αρκεί για να αποφευχθεί το ακραίο σενάριο και να διατηρηθούν τα βρετανικά προϊόντα στα ευρω-βρετανικά σύνορα. Αλλά πρόκειται για μία συμφωνία, η οποία δεν περιλαμβάνει τις υπηρεσίες. Είναι επομένως, μία “ok” συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά όχι κάτι παραπάνω από αυτό» εξηγεί, από την πλευρά του, ο Αντρέας Λάρσεν, αναλυτής της Nordea.
«Η ανακούφιση στις αγορές είναι αισθητή, καθώς η είδηση της συμφωνίας απομακρύνει μια μεγάλη πηγή αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές προοπτικές» επισημαίνει τέλος ο Καρλ Σαμότα, επικεφαλής αναλυτής της Cambridge Global Payments.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News