Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 13:34
FOLLI FOLLIE

Δ. Κουτσολιούτσος: Δεν έχω αποκομίσει παράνομο όφελος

Δ. Κουτσολιούτσος: Δεν έχω αποκομίσει παράνομο όφελος

Στον ισχυρισμό ότι δεν έχει αποκομίσει οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος επέμεινε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για την πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie.

Ο προφυλακισθείς πρώην πρόεδρος του Ομίλου, μέσω των δικηγόρων του, έκανε λόγο για «”δίκες” που διεξάγονται στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ», ενώ κατήγγειλε τη «βάναυση παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας».

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις απορρέουν από μία ενδιάμεση έκθεση, η οποία «βασίζεται σε ενδείξεις και εκτιμήσεις». «Μοναδικό μέλημά μου υπήρξε πάντοτε να επεκτείνω τον όμιλο Folli Follie» συνέχισε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες. 

Ο κ. Κουτσολιούτσος βρίσκεται προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για πέντε κακουργήματα, ανάμεσα στα οποία η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η απιστία, η χειραγώγηση αγοράς κ.α. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Η γραπτή δήλωση των δικηγόρων του:

Εκφράζω την ανησυχία μου για τις «δίκες» που διεξάγονται στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ για την υπόθεση της Folli Follie και παραβιάζουν βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας των κατηγορουμένων. Όλες οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες προέρχονται από μία «ενδιάμεση», δηλαδή μη οριστική, έκθεση ιδιωτικής ελεγκτικής εταιρείας, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται σε ενδείξεις και εκτιμήσεις, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι συντάκτες της.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μέρος της δικογραφίας και διοχετεύθηκε στη δημοσιότητα προτού τύχει οποιασδήποτε επεξεργασίας από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες να την κρίνουν γιατί έχουν πλήρη εικόνα τη υπόθεσης. Η άκριτη υιοθέτηση και αναπαραγωγή των εκτιμήσεων που περιέχονται στην έκθεση και κυρίως η παρουσίασή τους στην κοινή γνώμη ως αποδείξεων δημιουργεί μείζον ζήτημα προσβολής των δικαιωμάτων μας ως κατηγορουμένων.

Από τη μέχρι τώρα πορεία της ανακριτικής έρευνας προκύπτει και θα αποδειχθεί και στο δικαστήριο ότι η οικογένειά μου όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει αποκομίσει οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος. Μοναδικό μέλημά μου υπήρξε πάντοτε να επεκτείνω τον όμιλο Folli Follie και να τον καταστήσω παγκοσμίως γνωστό. Για τον σκοπό αυτό διέθεσα όλα τα προσωπικά μου χρήματα για τη στήριξη της εταιρείας και για την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Τι αναφέρει η έκθεση της PwC

Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της PwC για τη Folli Follie, οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας ήταν «ουσιωδώς εσφαλμένες επί σειρά ετών», με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται στο επενδυτικό κοινό μια πλασματική εικόνα, από την οποία επωφελούνταν σημαντικά οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες. 

Χάρη σ’ αυτή την πλασματική εικόνα της εταιρείας, ειδικότερα, από το 2001 έως το 2015 καταβλήθηκαν στους μετόχους 116 εκατ. ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.

Εξ αυτών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ως βασικός μέτοχος, έλαβε περίπου 44 εκατ. ευρώ καθώς και 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών. Ακόμη 3,8 και 2,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, έλαβε και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. 

«Πέραν των παραπάνω, μάλιστα, υπήρξαν χρηματιστηριακές συναλλαγές επί της μετοχής της Folli Follie Group (FFSA), μέσω λογαριασμών τρίτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρχές» αναφέρεται, επίσης, στην έκθεση της ελεγκτικής εταιρείας.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News