Τουρισμός: Πανευρωπαϊκό SOS καθώς αναζητούνται 1,2 εκατ. εργαζόμενοι
Ο κλάδος του τουρισμού ήταν από εκείνους που δέχθηκαν εκ των ισχυρότερων πληγμάτων από την πανδημία, ωστόσο η ανάκαμψή του στην Ευρώπη κινδυνεύει να εκτροχιασθεί, παρότι τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων έχουν σχεδόν εξαλειφθεί και η ζήτηση διαρκώς αυξάνεται.
Την προειδοποίηση αυτή στέλνουν από κοινού το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC), καθώς σχεδόν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας μένουν κενές. Το μεγάλο κενό αυτό αναφέρεται στην τελευταία ανάλυση του WTTC, στην οποία απευθύνει έκκληση για άμεση δράση προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το εξαιρετικά ζωτικής σημασίας πρόβλημα.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων προσωπικού, στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτυλίσσονται φέτος το καλοκαίρι σκηνές χάους, με χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων, καθυστερήσεις, ουρές και χαμένες βαλίτσες. Στην Ελλάδα, η εικόνα των αεροδρομίων είναι μεν καλύτερη, όμως συνολικά η βιομηχανία του τουρισμού υπολογίζει ότι «λείπουν» περίπου 50.000 εργαζόμενοι.
Ο κλάδος του τουρισμού στην κορύφωση της πανδημίας το 2020 στην Ε.Ε. έχασε 1,7 εκατ. εργαζομένων, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις έκλειναν σωρηδόν. Την επόμενη χρονιά, το 2021, όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλάρωσαν και εν μέρει αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των τουριστών, ανακτήθηκαν 571.000 θέσεις εργασίας και κάπως έτσι προκύπτει το φετινό καλοκαίρι το κενό του 1,2 εκατ. θέσεων.
Το Συμβούλιο εκτιμά ότι ο κλάδος του τουρισμού το 2022 θα συμβάλει κατά 32,9% στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ε.Ε., από 30,4% το 2021.
Η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του WTTC δήλωσε: «Η Ευρώπη παρουσίασε μια από τις ισχυρές ανακάμψεις το 2021, υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ωστόσο, η τρέχουσα έλλειψη σε εργατικό δυναμικό μπορεί να επιβραδύνει αυτή την τάση και να ασκήσει πρόσθετη πίεση σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο κλάδο. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπράξουν ούτως ώστε να παρέχουν τις καλύτερες ευκαιρίες σε εκείνους που αναζητούν τις καλύτερες ευκαιρίες που προσφέρει ο ταξιδιωτικός κλάδος για σταδιοδρομία».
Ένας μεγάλος αριθμός κενών θέσεων είναι πιθανό να μην καλυφθεί κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, με τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς το 30% των κενών θέσεων προέρχεται από αυτά (σχεδόν μία στις τρεις κενές θέσεις). Την ίδια ώρα στις αερομεταφορές και τα καταλύματα, το ποσοστό επί του συνόλου των κενών θέσεων διαμορφώνεται στο 21% και 22% αντίστοιχα.
Το WTTC και το ETC έχουν εντοπίσει έξι σημεία που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος:
- Να είναι εύκολη η μετακίνηση των εργαζόμενων τόσο εντός μιας χώρας όσο και σε διασυνοριακό επίπεδο, όπως και η παροχή βίζας και άδειας εργασίας.
- Να εφαρμόζεται η ευέλικτη και απομακρυσμένη εργασία όπου είναι εφικτό -ιδιαίτερα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εξακολουθούν να εμποδίζουν τους εργαζόμενους να μετακινούνται ελεύθερα σε διασυνοριακό επίπεδο.
- Να εξασφαλίζεται μια αξιοπρεπή εργασία με κοινωνική ασφάλιση και να επισημαίνονται οι ευκαιρίες της επαγγελματικής εξέλιξης -εργασία που θα είναι ασφαλής, δίκαιη, παραγωγική και ουσιαστική. Έτσι θα καταστεί πιο ελκυστικός ο κλάδος ως επιλογή για σταδιοδρομία και παράλληλα θα διατηρεί τα νέα ταλέντα.
- Να αναβαθμίζεται και να επανεκπαιδεύεται το προσωπικό, ούτως ώστε να εφοδιάζεται με νέες και βελτιωμένες δεξιότητες.
- Να δημιουργούνται αλλά και να προωθούνται περιβάλλοντα εκπαίδευσης και μαθητείας -με αποτελεσματικές πολιτικές και συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα υποστηρίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την κατάρτιση.
- Να υιοθετηθούν καινοτόμες τεχνολογικές και ψηφιακές λύσεις για να βελτιωθούν οι καθημερινές λειτουργίες, η μετακίνηση και η ασφάλεια των συνόρων. Στόχος η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση και η βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη.
Από τη μεριά του ο Λουίς Αραούχο, πρόεδρος του ETC σημείωσε: «Η Ευρώπη, ως ο κορυφαίος και πιο ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να καταστεί ο πιο βιώσιμος προορισμός. Όμως ο στόχος της δίδυμης μετάβασης (πράσινη και ψηφιακή) θα επιτευχθεί μόνο εάν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε τα ταλέντα για αυτόν τον κλάδο. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο και χρειάζεται συντονισμένες, πολυεπίπεδες και κοινές (δημόσιες και ιδιωτικές) λύσεις».
Οι δύο φορείς πιστεύουν ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, οι επιχειρήσεις του κλάδου θα μπορέσουν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν περισσότερους εργαζομένους. Κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει στον κλάδο να ανταποκριθεί στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και να επιταχύνει περαιτέρω την ανάκαμψή του, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ευημερίας σε ολόκληρη την Ε.Ε.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Τα καλύτερα και τα χειρότερα διαβατήρια τώρα – Πού βρίσκεται το ελληνικό
Πού να μην πάτε το καλοκαίρι: Αυτά είναι τα 10 χειρότερα αεροδρόμια τώρα
Χάος στα αεροδρόμια: Πώς οι επιβάτες βγάζουν χιλιάδες δολάρια σε μια στιγμή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News