BUSINESS & FINANCE

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 4,9% φέτος – Πώς θα πέσει στο 150% το χρέος

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 4,9% φέτος – Πώς θα πέσει στο 150% το χρέος

Ανάπτυξη 4,9% περιμένει η Scope Ratings ότι θα εμφανίσει η ελληνική οικονομία φέτος, έναντι 4,6% που προέβλεπε στις αρχές του έτους. Ο οίκος αξιολόγησης που τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν ο πρώτος που αναβάθμισε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, προβλέπει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας θα είναι καλύτερες σε σχέση με τους επίσημους στόχους του οικονομικού επιτελείου και τονίζει ότι το χρέος θα μειωθεί πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν έως τώρα.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της Scope Ratings κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,1% το 2023.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται στο 3,8% του ΑΕΠ φέτος (με πρωτογενές έλλειμμα στο 1%), δηλαδή χαμηλότερα από τον κυβερνητικό στόχο του 4,4% (και 2% αντίστοιχα). Για το 2023-2027 αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα με το δημοσιονομικό έλλειμμα γύρω στο 2,9% του ΑΕΠ τα χρόνια αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Scope σημειώνει ότι το χρέος θα μειωθεί πολύ γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της ανάπτυξης που θα είναι υψηλότερη των δυνητικών ρυθμών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Έτσι, αναμένεται να πέσει από το υψηλό του 206,3% του ΑΕΠ το 2020 στο 171,6% έως τα τέλη του 2022 (φέτος θα βρεθεί κάτω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα του 180,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2019). Έως το 2027 θα πέσει στο 147,7%. 

Επιπλέον, η Scope επισημαίνει ότι οι τελευταίες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά της αύξησης των spreads χωρών όπως η Ελλάδα αποτελούν μία στροφή σε σχέση με το παρελθόν, όπου η χώρα είχε εξαιρεθεί από τις νομισματικές πράξεις της ΕΚΤ λόγω της αξιολόγησης junk.  Το νέο πρόγραμμα κατά του κατακερματισμού θα μπορούσε να ενισχύσει την πεποίθηση ότι η στήριξη της ΕΚΤ προς την Ελλάδα είναι πιο μόνιμη, κάτι που λειτουργεί υποστηρικτικά για την αξιολόγηση της χώρας.

Η Scope επισημαίνει ότι το επόμενο review της ελληνικής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί για τις 2 Δεκεμβρίου και έως τότε σημειώνει ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί από το 48,9% τον Μάρτιο του 2018 στο 11,6% τον Μάρτιο του 2022, όμως η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αυξάνει την αβεβαιότητα ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία. Επιπλέον, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του 2023 αν και μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι πιθανό να χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης: 

S&P: «Ασπίδα» για την Ελλάδα ο τουρισμός και οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023

ING: Ο τουρισμός προστατεύει την Ελλάδα από την πληθωριστική καταιγίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News