BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Στους πλειστηριασμούς στρέφονται οι ιδιώτες

Ακίνητα: Στους πλειστηριασμούς στρέφονται οι ιδιώτες

Αυξημένο ενδιαφέρον ιδιωτών για την απόκτηση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης, που δείχνουν διπλασιασμό της ζήτησης από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τοποθετήσεις σε ακίνητα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα e-auction, το α΄ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί ακινήτων, από τους οποίους γόνιμοι ήταν 4.190, δηλαδή 1 στα 4 ακίνητα άλλαξε χέρια, ενώ άλλοι 13.430 υπήρξαν άγονοι. Η διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν ήταν κυρίως σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, δηλαδή τις τράπεζες ή τις εταιρείες διαχείρισης, που έχουν πλέον τον κύριο λόγο στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Intrum, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η συμμετοχή τρίτων επί των διενεργηθέντων πλειστηριασμών δεν ξεπερνούσε το 6%, το πρώτο τρίμηνο του 2022 προσέγγισε το 10% και το δεύτερο τρίμηνο το 13,5%, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία της dovalue, από το 27% των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, το μεγαλύτερο μέρος κατακυρώθηκε σε τρίτους.

Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών. Καθοριστικός παράγοντας είναι και η οικονομική συγκυρία που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση με άλλες μορφές τοποθετήσεων. Η εκτίναξη του πληθωρισμού λειτουργεί υπέρ των επενδύσεων σε σταθερού εισοδήματος αξίες και με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων παραμένουν σε ρεαλιστικά ακόμη επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, προσελκύουν το ενδιαφέρον ιδιωτών, εξηγούν στην «Κ» στελέχη της αγοράς του real estate.

Το ενδιαφέρον από τρίτους «έχει υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα», σημειώνουν στελέχη από τις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, «και αφορά κυρίως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες για logistics», ενώ σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, «ισχυρό ενδιαφέρον υπάρχει πλέον και από family officers ή ιδιώτες, όπως γιατροί, δικηγόροι με οικονομική επιφάνεια», που κοιτούν και οικιστικά ακίνητα κυρίως για επένδυση. Το ενδιαφέρον για ιδιοκατοίκηση απαιτεί προηγούμενη γνώση του ακινήτου, κάτι που συνήθως δεν είναι εφικτό πριν από τον πλειστηριασμό, με συνέπεια τα ακίνητα να μην μπορούν να αξιολογηθούν από τους ενδιαφερομένους και άρα το ενδιαφέρον να είναι μικρότερο όταν πρόκειται για νοικοκυριά που θέλουν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους, εξηγεί ο Νικήτας Ζήσιμος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Alsvit, μέλος του ισπανικού ομίλου Hipoges.

Αποτέλεσμα της στροφής που παρατηρείται για επενδύσεις σε ακίνητα είναι και η διάθεση των ακινήτων στις τιμές της πρώτης προσφοράς για τα καλά ακίνητα ή ακόμα και η μεταβίβαση σε τιμή πολύ υψηλότερη της τιμής βάσει της οποίας βγαίνει στον πλειστηριασμό. Με βάση στοιχεία από πλειστηριασμούς που έχουν ήδη γίνει και έχουν κατακυρωθεί σε ιδιώτες, κατάστημα στην Ακτή Ποσειδώνος στον Πειραιά βγήκε με τιμή πρώτης προσφοράς τις 121.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 267.000 ευρώ, γραφείο επιφάνειας 149 τ.μ. στο Μαρούσι βγήκε σε τιμή πρώτης προσφοράς 272.000 ευρώ και μεταβιβάστηκε στις 357.000 ευρώ, διαμέρισμα στους Αμπελοκήπους κατασκευής του 1970 βγήκε στις 85.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 95.000 και ακίνητο 100 τ.μ. στην οδό Κολοκοτρώνη στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας, βγήκε στις 200.000 ευρώ και πωλήθηκε στις 300.000 ευρώ. Εκτός από τις prime περιοχές, όπως το κέντρο ή το νότιο τμήμα της Αττικής, που οι τιμές μεταβίβασης υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις τιμές της πρώτης προσφοράς, το φαινόμενο επεκτείνεται και σε λιγότερο περιζήτητες αγορές, και σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι οι τιμές εκκίνησης ανταποκρίνονται σε ρεαλιστικά δεδομένα και αντανακλούν τη μέση εμπορική αξία, σημειώνει ο κ. Ζήσιμος.

Ενα από τα εμπόδια για τη μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών σε πλειστηριασμούς είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες για την απόκτηση ακινήτων μέσω πλειστηριασμού, όπως επίσης και ότι ο πλειστηριασμός απαιτεί την καταβολή με τη μορφή εγγυητικής τού 30% της αξίας του πλειστηριάσματος. Το ποσό επιστρέφεται στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν πλειοδοτήσει ή αποτελεί μέρος του τιμήματος αν πλειοδοτήσει, ενώ παρακρατείται σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος πλειοδοτήσει αλλά δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Η διαδικασία κατάθεσης και απελευθέρωσης του ποσού της εγγυητικής δεν είναι ευέλικτη στη χώρα μας, εξηγεί ο κ. Ζήσιμος, παραπέμποντας στο παράδειγμα της Ισπανίας, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη υποχρέωση προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή στον πλειστηριασμό, αλλά η ισπανική εφορία επιβάλλει μεγάλο διοικητικό πρόστιμο σε αυτόν που, ενώ εγγράφηκε και πλειοδότησε, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία.

Η προϋπόθεση λειτουργεί αποτρεπτικά για τη μεταβίβαση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών στην περίπτωση ενός μεσαίου νοικοκυριού που δεν διαθέτει την αναγκαία ρευστότητα για να τη διαθέσει σε παρόμοιες διαδικασίες, όταν μάλιστα είναι αβέβαιη η κατακύρωσή του. Ο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας για τον οποίο το εργαλείο του πλειστηριασμού δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει αποτελεσματικά για τη διάθεση οικιστικών ακινήτων πιο μαζικά σε φυσικά πρόσωπα είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν να δουν το ακίνητο και να το αξιολογήσουν ιδίοις όμμασι. Η πληροφόρηση που παρέχεται μέσω του e-auction περιορίζεται στην περιγραφή των τυπικών χαρακτηριστικών του ακινήτου και παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει για τον εμπλουτισμό της πλατφόρμας με πρόσθετα στοιχεία, όπως φωτογραφικό υλικό, η προσπάθεια δεν έχει προχωρήσει.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η οικονομική συγκυρία, που ευνοεί τις τοποθετήσεις σε ακίνητα, σε αντίθεση με άλλες μορφές επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Χρυσή Βίζα: Ξένοι πουλάνε τα σπίτια τους και φεύγουν

Ανεβάζουν ταχύτητα οι πλειστηριασμοί ακινήτων

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Περνούν στα χέρια των funds

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News