ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην Ελλάδα φέτος – Δεν έρχεται κρίση
Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξης του 4,2%, περιμένει η ING για την ελληνική οικονομία φέτος. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν επίσης για ανάπτυξη 1,7% το 2023 και 2,3% το 2024, την ώρα που οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για ρυθμούς 2,9% φέτος, 2,4% το 2023 και 2,2% το 2024.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% φέτος, στο 3,2% το 2023 και στο 1,9% το 2024.
Η αναβάθμιση των προβλέψεών της για την Ελλάδα έρχεται την ώρα που η ING προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει ακυρωθεί. Οι πτήσεις ακυρώνονται λόγω της έλλειψης προσωπικού, ο πληθωρισμός «ακυρώνει» την κατανάλωση, ενώ όλο και περισσότερες επενδύσεις και βιομηχανικές παραγγελίες επίσης ακυρώνονται, εξηγούν οι αναλυτές.
«Ως αποτέλεσμα, η πολυαναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης ακυρώθηκε. Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά το τέλος των lockdowns στους τομείς της φιλοξενίας, της αναψυχής και των υπηρεσιών επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα νέα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον υψηλό πληθωρισμό. Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι προσπαθούν να απολαύσουν το καλοκαίρι, μία πολύ θερμή περίοδος για την οικονομία, το φθινόπωρο και τον χειμώνα, διαφαίνεται ήδη στον ορίζοντα. Κανένας από τους παράγοντες κινδύνου που σήμερα αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να εξαφανιστεί σύντομα, με κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό θα συνεχίσει να συσσωρεύει πρόσθετες πιέσεις στις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, καθώς και στο οικονομικό κλίμα», εξηγούν οι αναλυτές της ING.
Οι προβλέψεις τους για την Ευρωζώνη μιλούν για ανάπτυξη 2,6% φέτος, μόλις 0,3% το 2023 και 1,5% το 2024. Αντίστοιχα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 7,1% φέτος, στο 3% το 2023 και στο 2,2% το 2024.
Απίθανη μια νέα κρίση
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η ING δεν θεωρεί πιθανή μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ενδείξεις οικονομικών αποκλίσεων ανάμεσα στις χώρες είναι λίγες, τα επίπεδα των χρεών είναι βιώσιμα και η δημοτικότητα του ευρώ στις χώρες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. «Βέβαια, τα σενάρια για μια κρίση μπορούν να γίνουν μια αυτο-εκλπηρούμενη προφητεία και πολλά θα εξαρτηθούν από την πολιτική», σημειώνουν οι αναλυτές.
Το ερώτημα του ποιος είναι ο δανειστής έσχατης λύσης στην Ευρωζώνη πρέπει να απαντηθεί γρήγορα και πειστικά και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι πολιτικοί, τονίζει η ING.
Τι λέει για τη βιωσιμότητα των χρεών
Η άνοδος των spreads θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόβλημα, αναγνωρίζει η ING. Παρόλα αυτά, η μακρά περίοδος πολύ χαμηλών επιτοκίων και η πολύ σταδιακή αναχρηματοδότηση των δημοσίων χρεών δίνουν στις κυβερνήσεις κάποια περιθώρια κινήσεων, ακόμα και εάν τα spreads αυξηθούν και άλλο.
Μία βασική παρατήρηση της ING είναι ότι η μέση περίοδος ωρίμανσης των χρεών είναι μεγάλη και εκτείνεται από 7,1 χρόνια για την Ιταλία και τη Γερμανία έως 18,2 χρόνια για την Ελλάδα, λόγω των δανείων του επίσημου τομέα. «Όσο μεγαλύτερη είναι η μέση ωρίμανση του χρέους, τόσο περισσότερο καιρό χρειάζεται για ένα επιτοκιακό σοκ να επηρεάσει το σύνολο του στοκ του χρέους και ως αποτέλεσμα, το μέσο κόστος του», εξηγούν οι αναλυτές.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός συνεισφέρει θετικά στη βιωσιμότητα των χρεών, παρότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα στα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι του ενεργειακού κόστους. Όπως εξηγεί η ING, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα ως αποτέλεσμα του υψηλότερου πληθωρισμού, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αντισταθμίζουν το αυξημένο επιτοκιακό κόστος στην αναχρηματοδότηση του χρέους.
Για χώρες υψηλών χρεών, η μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα απαιτεί την επιστροφή σε σταθερή πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζει η ING, επισημαίνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ήδη προβλέπουν πλεονάσματα για τα επόμενα τρία χρόνια.
«Το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων που απαιτούνται εξαρτηθεί από το πόσο αποτελεσματικά μπορούν οι χώρες να στραφούν σε ένα μονοπάτι υψηλότερης ανάπτυξης, σε βιώσιμη βάση», εξηγούν οι αναλυτές και τονίζουν ότι το πώς θα χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης, με το μείγμα δαπανών και επενδύσεων, θα παίξει βασικό ρόλο σε αυτό.
Διαβάστε επίσης:
BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην Ευρωζώνη
DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως
Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News