Τράπεζες: Δρομολογούν τις διαδικασίες για τη διανομή μερίσματος
Ζημιές ύψους 50 δισ. ευρώ περίπου από παρελθούσες χρήσεις που συσσωρεύτηκαν στους ισολογισμούς τους λόγω της εξυγίανσης από τα κόκκινα δάνεια, προωθούν προς διαγραφή οι τράπεζες στο πλαίσιο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων που έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου.
Πρόκειται για μια τεχνική αλλά ουσιώδη διαδικασία που προετοιμάζει το έδαφος για την διανομή μερίσματος στη βάση των ανακοινώσεων που έχουν κάνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, αρχής γενομένης με την Eurobank και την Εθνική που δρομολογούν την διανομή μερίσματος το 2023 για την τρέχουσα οικονομική χρήση, ενώ Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν αντίστοιχες κινήσεις για την οικονομική χρήση του επόμενου έτους.
Η δυνατότητα για τον συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων με τη διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο προβλέφθηκε με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και αφορά όλες τις εταιρείες, διευκολύνοντας την διανομή μερίσματος, αφού τις απαλλάσσει από την υποχρέωση πρώτα να κεφαλαιοποιήσουν τα σχετικά ποσά, καταβάλλοντας φόρο συγκέντρωσης ύψους 5% και εν συνεχεία να τα συμψηφίσουν με ζημιές.
Η διάταξη έχει εφαρμογή ειδικά στις τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει μεγάλες ζημιές στο πλαίσιο της προσπάθειας ξεκαθαρίσματος των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια και αναμένεται να αξιοποιηθεί και από τις τέσσερις τράπεζες ενόψει της πρόθεσής τους να ανοίξουν σε συνεννόηση με τον SSM, την διανομή μερίσματος για πρώτη φορά από το 2008.
Η προοπτική διανομής μερίσματος προϋποθέτει την επιστροφή στην κερδοφορία και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs), στόχο τον οποίο έχουν πετύχει ήδη δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Εθνική μετά και το κλείσιμο της τιτλοποίησης Frontier II, ενώ Alpha Bank και τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να έχουν επιτύχει ανάλογη μείωση του δείκτη NPE έως τα τέλη του 2022. Συγκεκριμένα ο στόχος είναι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχει μειωθεί:
• στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank
• στο 6,5% από 31% το 2019 για την Εθνική τράπεζα
• στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και
• στο 9% από 49% το 2019 για την τράπεζα Πειραιώς
Στο πλαίσιο της τεχνικής προετοιμασίας, η Eurobank κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση που έχει οριστεί για τις 21 Ιουλίου δρομολογεί τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων ύψους 13,8 δισ. ευρώ, με ποσά από το υπέρ το άρτιο και τους λογαριασμούς αποθεματικών εταιρικού νόμου, συμψηφισμός που όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της Γ.Σ. «δεν επηρεάζει τα ίδια και εποπτικά κεφάλαια της Εταιρείας συμμετοχών».
Η Alpha έχε προγραμματίσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση για τις 22 Ιουλίου, η οποία καλείται μεταξύ άλλων να εγκρίνει τον συμψηφισμό του λογαριασμού Αποτελέσματα εις νέον κατά το ποσό των 6,2 δισ. ευρώ με λογαριασμούς αποθεματικών. Όπως αναφέρει η Τράπεζα στην πρόσκληση των μετόχων η κίνηση «διευκολύνει την πιθανή μελλοντική διανομή μερίσματος σύμφωνα με το πιο πρόσφατο στρατηγικό της σχέδιο».
Την ίδια μέρα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη και η γενική συνέλευση της τράπεζας Πειραιώς, η οποία με την σειρά της καλείται να εγκρίνει τον συμψηφισμό ποσού ύψους 14,5 δισ. από τον λογαριασμό «υπέρ το άρτιο» με ισόποση διαγραφή ζημιών από τον πρωτοβάθμιο λογαριασμό «υπόλοιπο ζημιών χρήσεων εις νέο», ο οποίος περιλαμβάνει συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών χρήσεων ύψους 14,9 δισ. ευρώ .
Την αυλαία των γενικών συνελεύσεων κλείνει η Εθνική τράπεζα στις 28 Ιουλίου προτείνοντας τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών 15,3 δισ. ευρώ με το ειδικό αποθεματικό 5 δισ. ευρώ και του λογαριασμού από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο, ποσού 10,3 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Ελληνικές τράπεζες: Πού κερδίζουν και πού χάνουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές
Φινάλε για τον «Ηρακλή» με τιτλοποιήσεις 4,5 δισ. ευρώ
ΤτΕ: Πιστωτική επέκταση και ενίσχυση της κερδοφορίας οι προκλήσεις για τις τράπεζες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News