Business & Finance Δευτέρα 5/10/2020, 13:17
BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός 2021: Δύο σενάρια, πολλοί αστερίσκοι για την ανάπτυξη

Προϋπολογισμός 2021: Δύο σενάρια, πολλοί αστερίσκοι για την ανάπτυξη

Προϋπολογισμός με πολλούς αστερίκους είναι αυτός που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για το 2021, αφού όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας καταρτίστηκε «υπό παράδοξες και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και υπό το καθεστώς σοβαρής αβεβαιότητας, που συνεπάγεται η ευμετάβλητη πιθανολόγηση του χρόνου λήξης της πανδημίας και επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά κανονικότητας, σημαντικής ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου κάνει λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% την επόμενη χρονιά, ύστερα από ύφεση 8,2% το 2020. Όπως επισημαίνεται καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν στον προϋπολογισμό του 2021 οι ευρωπαϊκοί πόροι που η χώρα διασφάλισε στη διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου και θα εισρεύσουν το 2021 στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU, αφού αυτοί προσθέτουν δύο ποσοστιαίες μονάδες στο σενάριο βάσης που έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,5%.  Όσον αφορά στο δυσμενές σενάριο θέλει τους ρυθμούς ανάπτυξης να περιορίζονται στο 4,5% με 5%.

Στα βασικά μεγέθη, στο προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται ότι η ανεργία θα υποχωρήσει στο 16,5% το 2021 από 18,6% φέτος, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει κατά 5,8% καλύπτοντας έτσι σχεδόν το σύνολο του εφετινού χαμένου εδάφους (-6%). Αντιθέτως η δημόσια κατανάλωση προβλέπεται να περιοριστεί την επόμενη χρονιά κατά 1,8% ύστερα από άνοδο 1,7% το 2020. 

Όπως αναφέρεται στο Προσχέδιο, ανανμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση νέων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, με βασικό σκοπό την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από αυτήν. Οι κυριότερες από τις νέες αυτές παρεμβάσεις είναι η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και η αναστολή καταβολής της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για το έτος 2021.

Εκτός από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, βασικές προτεραιότητες για το έτος 2021 αποτελούν:

  • η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility),
  • η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με την αύξηση των δαπανών και των φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων,
  • η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μέσω της αύξησης των καταβαλλόμενων επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ,
  • η στήριξη των παιδείας, μέσω της πρόσληψης μεγάλου αριθμού μονίμων εκπαιδευτικών,
  • η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της αύξησης των σχετικών δαπανών (οι οποίες εξαιρούνται κατά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού αποτελέσματος σε όρους ενισχυμένης εποπτείας),
  • η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα,
  • η ενίσχυση των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, 
  • η συνέχιση της επισκόπησης δαπανών στο σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την εφαρμογή δράσεων με προσανατολισμό στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των κοινωνικών παροχών και
  • η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε όρους Ενισχυμένης Εποπτείας για το 2021, προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 1.862 δισ. ευρώ ή 1,01% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, σε δημοσιονομική βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα ύψους 2.083 εκατ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News