Αντέχει ο προϋπολογισμός τη διακοπή φυσικού αερίου;
Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια. Η άνοδος των τιμών μπορεί εύκολα να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα. Στο Γενικό Λογιστήριο γράφουν και σβήνουν για το ποια θα είναι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Άλλωστε, δεν ήταν τυχαία και η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στην έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας στο υπουργείο Περιβάλλοντος με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων. Το θέμα πλέον είναι πόσα πρέπει να βάλει επιπλέον ο προϋπολογισμός ώστε να συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω του νέου μηχανισμού.
Το φυσικό αέριο έχει εκτοξευθεί πάνω από τα 150€/MWh, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ξεπεράσει τα 300€/MWh. Eάν το άλμα των τιμών συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, η «αιμορραγία» του προϋπολογισμού είναι δεδομένη παρά τα καλά νέα που έρχονται από το πεδίο του τουρισμού.
Εάν η τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα το κόστος θα ανέβει στο 1,5 δισ. ευρώ από τα 850 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί .Οι υπολογισμοί δηλαδή δείχνουν σχεδόν ένα διπλάσιο κόστος.
Και ενώ οι υπολογισμοί είναι συνεχείς για το τι παραπάνω θα χρειαστεί, υπάρχει ακόμη ένας πολύ μεγαλύτερος πονοκέφαλος. Δεν είναι άλλος από το σενάριο της διακοπής φυσικού αερίου. Η Γερμανία είναι ένα βήμα πριν να βρεθεί χωρίς φυσικό αέριο. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται πλέον η 22α Ιουλίου, καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, έχει προγραμματιστεί να κλείσει για εργασίες συντήρησης το διάστημα από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου και είναι πιθανό να μην ανοίξει ξανά.
Και ενώ στο Βερολίνο προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, στην Ελλάδα πάλι, η ΡΑΕ ανάμεσα στα σενάρια που έχει εκπονήσει για την αντοχή του συστήματος ηλεκτροδότησης έχει συμπεριλάβει και αυτό της διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και μάλιστα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.
Η ΡΑΕ έχει χαρακτηρίσει το σενάριο μάλιστα ως μη ανεκτό και ταυτόχρονα πολύ πιθανό. Η ΡΑΕ μπορεί να έχει εκπονήσει ένα τέτοιο σενάριο, όμως στο Γενικό Λογιστήριο δεν υπάρχει για τον προϋπολογισμό ένα ανάλογο σενάριο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του, ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει ενσωματωθεί. Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν μια νέα μεγάλη κρίση.
Οι όποιες ασκήσεις, δηλαδή, που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο αφορούν μόνο τις τιμές του φυσικού αερίου προς το παρόν χωρίς να έχει γίνει μια πολύ βασική άσκηση τι θα γίνει εάν κοπεί το φυσικό αέριο. Προφανώς και το σενάριο αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να σκεφτεί η κυβέρνηση, αλλά πλέον ακόμα και αυτή η περίπτωση, δηλαδή η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα και προς την Ελλάδα, δεν φαντάζει ως κάτι απίθανο αλλά κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος.
Διαβάστε επίσης:
Προϋπολογισμός: ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ στήριξαν τα έσοδα του Μαΐου
Προϋπολογισμός: Προσδοκίες για επιπλέον έσοδα έως 1 δισ. από τον τουρισμό
Προϋπολογισμός: Το νέο βαρίδι που «ενεργοποιείται» από τον Ιούλιο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News