Πολεμικά-ενεργειακά σχέδια ανά την Ευρώπη: Ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη για την επάρκεια του φυσικού αερίου καθώς η Ρωσία συνεχίζει τα παιχνίδια με τη στρόφιγγα. Κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται πλέον η 22α Ιουλίου, καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1, έχει προγραμματιστεί να κλείσει για εργασίες συντήρησης το διάστημα από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.
Στο Βερολίνο, ωστόσο, υπάρχει ο φόβος ότι ο συγκεκριμένος αγωγός δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά. Ο κίνδυνος πάντως να σταματήσει η βιομηχανική παραγωγή σε σημαντικούς κλάδους της γερμανικής οικονομίας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά προ των πυλών.
Ο Κώστας Σκρέκας χθες ανέφερε χαρακτηριστικά από την Βουλή πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν προχωρήσει σε διακοπτόμενη παροχή φυσικού αερίου.
Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε κατάσταση συναγερμού, ενώ άλλες 10 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. Μεταξύ αυτών η Σουηδία, Δανία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Φινλανδία.
Η Αθήνα, από τη πλευρά της, σε έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων χθες, επανέλαβε το «πολεμικό» της σχέδιο σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τις ροές του φυσικού αερίου. Η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» πλέον στην λειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων, μετατροπή του καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel σε 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν αυτή τη δυνατότητα αλλά και περισσότερο LNG. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση πως η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει το απαιτούμενο LNG, καθώς η προσφορά πλέον του LNG είναι πολύ μικρότερη από τη ζήτηση, και οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα ξεφύγουν. Χθες στο ολλανδικό hub οι τιμές άγγιξαν τα 167€/MWh. O Υπουργός Ενέργειας πάντως φάνηκε καθησυχαστικός για την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι μεταξύ των 27 της Ευρώπης με το μικρότερο ρίσκο σε περίπτωση ολικής αποκοπής.
Δραματική πάντως ήταν η πρειδοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή. «Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 – 2023, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ ενδιαφέρων στον ενεργειακό τομέα, αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης» συμπλήρωσε ο Υπουργός.
Το «βαρίδι» του νέου μηχανισμού
Στην χθεσινή πάντως έκτακτη σύσκεψη παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Θάνος Πετραλιάς, καθώς η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου μπορεί να εκτροχιάσει ανά πάσα στιγμή τον προϋπολογισμό. Τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν άρδην το σκηνικό για το νέο μηχανισμό που έχει ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουλίου για το ηλεκτρικό ρεύμα και να χρειαστεί νέα «αιμοδοσία» μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος για το επόμενο 6μηνο που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό για τη στήριξη του μηχανισμού είναι ύψους 850 εκατ. ευρώ. Μηνιαίως δηλαδή ο προϋπολογισμός θα πρέπει να συνεισφέρει 150 εκατ. ευρώ. Προφανώς και το ποσό των πόρων αυτών έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις και τους στόχους του οικονομικού επιτελείου.
Η μεγάλη αβεβαιότητα, όμως, που μπορεί να τινάξει στον αέρα το κόστος είναι η αύξηση των τιμών. Οι υπολογισμοί έγιναν με την παραδοχή ότι η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο β’ εξάμηνο του έτους δεν θα ξεπεράσει τα 220 ευρώ και η τιμή φυσικού αερίου τα 100 ευρώ. Η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται πλέον στα 167 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η αύξηση του φυσικού αερίου πάνω από τα 100 ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική έξτρα επιβάρυνση του προϋπολογισμού κατά 300-400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 6μηνο, ώστε να διατηρηθεί ο στόχος του μηχανισμού. Σύμφωνα με στελέχη του Οικονομικού κάθε 10 ευρώ αύξησης του φυσικού αερίου ισοδυναμούν με απώλειες στο ΑΕΠ της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Διαβάστε επίσης:
ΥΠΕΝ: Η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στα σενάρια μείωσης αερίου από τη Ρωσία
Άδ. Γεωργιάδης: Καλύτερη η θέση της Ελλάδας από τη Β. Ευρώπη στην ενεργειακή κρίση
Γερμανία: Με κατάρρευση κινδυνεύουν κορυφαίες βιομηχανίες της από την έλλειψη ενέργειας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News