BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην Ευρωζώνη
«Οι προοπτικές είναι ακόμα ενθαρρυντικές» είναι το σχόλιο της BNP Paribas για την Ελλάδα, καθώς ο επενδυτικός οίκος επισημαίνει ότι παρά τον δυσμενή παράγοντα του υψηλού πληθωρισμού, η οικονομία έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική, με αποτέλεσμα μια ύφεση να φαντάζει απίθανη φέτος, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Άλλωστε, η BNP Paribas επισημαίνει ότι παρά την κλιμάκωση των ανησυχιών για τον πιθανό κατακερματισμό της Ευρωζώνης, αλλά και την απότομη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού είναι μικρότερο σε σχέση με το ιταλικό spread.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο επίκεντρο των φόβων για την Ευρωζώνη, εν μέρει γιατί τα θεμελιώδη της οικονομίας είναι τώρα πιο ευνοϊκά. «Έστω και εάν το δημόσιο χρέος είναι υψηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει μειώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες πιο απότομα (22,4% του ΑΕΠ το 2021, έναντι 30,6% στην Ιταλία) και αυτή η διαφορά αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν», σημειώνει η BNP Paribas.
Επιπλέον, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται πιο σταθερή από ό,τι στην Ιταλία, όπου ο συνασπισμός υπό τον Μάριο Ντράγκι μοιάζει εύθραυστος, προσθέτουν οι αναλυτές. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η δημοτικότητά του είναι υψηλή», σημειώνουν. Με τις επόμενες εκλογές να προγραμματίζονται για τον Αύγουστο του 2023, η κυβέρνηση έχει χρόνο να προχωρήσει συγκεκριμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως το κτηματολόγιο και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, προσθέτουν.
Η γρήγορη ανάκαμψης, οι πιθανότητες ύφεσης και τα ρίσκα
Όπως σημειώνει η BNP Paribas, η Ελλάδα είναι μια από τις οικονομίες της Ευρωζώνης που ανέκαμψαν γρηγορότερα από την πανδημία. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022, η αύξηση του ΑΕΠ ήταν περίπου 2,5% υψηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα, μέγεθος τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 12,5% τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, προσθέτουν οι αναλυτές, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο ενεργός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί σημαντικά από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008/2009, ιδίως ανάμεσα στους νέους.
«Ακόμα κι έτσι, η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής και οι κίνδυνοι ύφεσης φαίνεται να είναι πιο περιορισμένοι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζουν οι αναλυτές. Άλλωστε, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από μια εξαιρετική καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, αν και οι προοπτικές του τουρισμού θα μπορούσαν να επισκιαστούν από τις ελλείψεις εργαζομένων που μαστίζουν αυτήν τη στιγμή τον κλάδο των αερομεταφορών.
Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 εντοπίζονται στις συνέπειες της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη και του πληθωρισμού. Αν και η ενέργεια είναι ο βασικός παράγοντας πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού, η BNP Paribas επισημαίνει ότι οι τιμές αυξάνονται επίσης στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες ξενοδοχείων και εστιατορίων και στον εξοπλισμό νοικοκυριού.
Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτικών προϊόντων είναι εισαγόμενα, η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από τις αυξήσεις τιμών που σημειώνονται διεθνώς λόγω των ελλείψεων και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Έτσι, η BNP Paribas δεν αποκλείει μια νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Όμως, επισημαίνει ότι τα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα στήριξης είναι στενά. Καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα εστιατόρια και τις μεταφορικές υπηρεσίες και να καταργήσει τον φόρο αλληλεγγύης για ολόκληρο τον πληθυσμό το 2023, ο οίκος τονίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά, αφού ο ΟΟΣΑ προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 4,1% του ΑΕΠ το 2022.
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως
Morgan Stanley: Δαμάζοντας τα spreads της περιφέρειας – Τι σημαίνει για χρέη και τράπεζες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News