ΗΠΑ: Γιατί το αίμα αποτελεί τόσο μεγάλη επιχείρηση
Στην Αμερική το αίμα αποτελεί μία μεγάλη επιχείρηση. Η αγορά αίματος της Βόρειας Αμερικής «είδε» την αξία της να ανέρχεται στα 3,3 δισ. δολάρια το 2021, σύμφωνα με την Global Market Insights.
Το αίμα εκπροσωπεί επίσης το 2,69% των εξαγωγών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία. Δεδομένου δε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για το ανθρώπινο αίμα, η ζήτηση είναι δύσκολο να καλυφθεί.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε την πρώτη εθνική κρίση έλλειψης αίματος.
«Υπάρχουν ακόμη σποραδικές ελλείψεις», δήλωσε στο CNBC η Δρ Claudia Cohn, επικεφαλής ιατρός της Ένωσης για την Προώθηση του Αίματος & Βιοθεραπειών.
Μια πρώιμη έλλειψη πανδημίας ώθησε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να χαλαρώσει τους περιορισμούς της, οι οποίοι προέρχονται από την κρίση του AIDS τη δεκαετία του 1980, σχετικά με την αποδοχή αιμοδοσίας από ομοφιλόφιλους και αμφιφυλόφιλους. Οι υποστηρικτές θέλουν ο FDA να ακολουθήσει την επιστήμη και να καταργήσει εντελώς την απαγόρευση, όπως έκαναν και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Έκθεση του 2014 διαπίστωσε ότι επιτρέποντας σε αυτήν την κατηγορία την ίση πρόσβαση στη δωρεά αίματος θα μπορούσε να αυξήσει την παροχή αίματος κατά 2% έως 4% κάθε χρόνο.
Οι Grifols, CSL Plasma, Takeda’s Biolife και Octapharma είναι τεράστιοι παίκτες στον χώρο συλλογής αίματος, ιδιαίτερα του πλάσματος, και οι δότες αποζημιώνονται.
«Τα κέντρα δωρεάς πλάσματος διαφημίζουν 900 δολάρια για τον πρώτο μήνα που δίνετε πλάσμα», είπε στο CNBC η Αναλίδη Οτσόα, υποψήφια διδάκτορ που σπουδάζει κοινωνική εργασία και κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Εν συνεχεία, η τιμή μειώνεται. Συνήθως οι άνθρωποι μπορούν να βγάζουν 30 έως 50 δολάρια κάθε φορά που πηγαίνουν».
Στις περισσότερες χώρες, η αιμοδοσία για αποζημίωση απαγορεύεται, αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, οι ΗΠΑ προμηθεύουν το 70% του παγκόσμιου πλάσματος, σύμφωνα με το Niskanen Center.
«Αυτό στο οποίο δουλέψαμε εγώ και οι συνάδελφοί μας είναι να χαρτογραφήσουμε τη θέση των κέντρων πλάσματος και να δούμε αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διεύθυνσης του κέντρου και του επιπέδου φτώχειας της περιοχής. Και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι, στην πραγματικότητα, υπερεκπροσωπούνται σε περιοχές με υψηλή φτώχεια», είπε ο Ochoa.
Είπε ότι η δωρεά πλάσματος επί πληρωμή γίνεται ένας οικονομικός μηχανισμός αντιμετώπισης.
«Το γεγονός ότι επιβραβεύτηκα για τη δωρεά με κράτησε να κάνω δωρεά, γιατί δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Δεν μπορούσα να αγοράσω βενζίνη. Δεν μπορούσα να πληρώσω την ασφάλεια του αυτοκινήτου μου», είπε στο CNBC η Teresa Clark, δότρια πλάσματος. «Μπορώ να βγάζω 650 έως 700 δολάρια το μήνα… και αυτό βοηθά πολύ όταν έχεις σταθερό εισόδημα».
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Ύπνος: Αυτό το λάθος που κάνουμε όλοι βλάπτει σοβαρά την υγεία
Eυλογιά των πιθήκων: Μπορεί να εξελιχτεί σε νέα πανδημία;
Τι μας διδάσκει η Όμικρον για το ανοσοποιητικό μας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News