Βitcoin: Πέντε προβλέψεις για το 2021
H φετινή χρονιά ήταν γεμάτη δυνατές συγκινήσεις -αλλά και κέρδη- για όσους αποφάσισαν να επενδύσουν στην αγορά του bitcoin. To μεγαλύτερο και πολυτιμότερο ψηφιακό νόμισμα αναρριχήθηκε τον Δεκέμβριο σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το φράγμα των 23.000 δολαρίων.
Τα κέρδη κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, εάν σκεφθεί κανείς ότι τον Μάρτιο -τότε που η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει τον κορωνοϊο πανδημία κλόνιζε συθέμελα τις αγορές- η τιμή του Bitcoin ήταν κάτω από τα 4.000 δολάρια.
Παρά τις έντονες διακυμάνσεις και τη γενικότερα ανοδική τάση, το 2020 ήταν παράλληλα μια χρονιά στη διάρκεια της οποίας το bitcoin «ωρίμασε», έχοντας συμπληρώσει μόλις μία δεκαετία διαπραγμάτευσης.
Τι επιφυλάσσει το 2021 για το bitcoin; Ο Τζέιμς Λεντμπέντερ, ειδικός σε ζητήματα fintech και εκδότης του newsletter FIN, δίνει πέντε απαντήσεις στο συγκεκριμένο ερώτημα.
1. Μεγαλύτερη mainstream αποδοχή
Φαίνεται πως έχει έλθει η ώρα για μεγαλύτερη χρήση του bitcoin σε καθημερινές συναλλαγές. Το 2020 παρατηρήθηκε μεγάλη στροφή προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η ψήφος εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταιρειών fintech συντελούν σε αυτό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Square και της επένδυσης 50 εκατ. δολαρίων στο bitcoin, όπως και η απόφαση της PayPal να επιτρέψει στους χρήστες της να αγοράζουν και πωλούν bitcoin μέσω των ψηφιακών τους πορτοφολιών. Το 2021 αναμένεται να διατηρηθεί και συνεχισθεί η τάση ευρύτερης αποδοχής του ψηφιακού νομίσματος στις καθημερινές συναλλαγές. Ο κ. Λεντμπέντερ εκτιμά ότι τουλάχιστον μία αμερικανική ή ευρωπαϊκή τράπεζα θα ανακοινώσει κάποιο είδος συστήματος που θα επιτρέπει αγορές bitcoin ή τοποθετήσεις σε ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού.
2. Ανταγωνισμός από Big Tech
To απροσδόκητο success story του Bitcoin μόλις μέσα σε μία δεκαετία ύπαρξης έχει τραβήξει την προσοχή μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, που εξετάζουν το ενδεχόμενο κυκλοφορίας του δικού τους ψηφιακού νομίσματος. Facebook και Google -δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στον κόσμο της τεχνολογίας- έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια για τη δημιουργία δικών τους ψηφιακών νομισμάτων.
Οι προτάσεις από τις τεχνολογικές, όπως το Diem του Facebook δεν είναι ακριβώς ίδιες όπως το Bitcoin, εάν όμως υπάρξουν νέες τάσεις το 2021, τότε είναι πολύ πιθανό να προκύψουν νέοι ανταγωνιστές στον κόσμο των εικονικών νομισμάτων.
3. Ανταγωνισμός από κεντρικές τράπεζες
Φέτος, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε έκθεσή της διαπιστώνει ότι περίπου το 80% των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο εργάζονται πάνω σε κάποια μορφή ψηφιακού νομίσματος.
Η Κίνα έχει ήδη δοκιμάσει το «πείραμα» ενός ψηφιακού νομίσματος. Προσφάτως, 100.000 κάτοικοι στην πόλη Σουζχού -δυτικά της Σαγκάης- κέρδισαν μέσω λοταρίας 200 γιουάν(περίπου 30 δολάρια) μέσω ψηφιακού πορτοφολιού. Και την ώρα που το Πεκίνο κάνει άλματα προς την ευρεία υιοθέτηση του ψηφιακού γιουάν, οι κινήσεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη ζήτηησ για το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Το 2021 ίσως υπάρξουν παρόμοια «πειράματα» και σε άλλες χώρες.
4. Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο
Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν έχει άλλες προτεραιότητες κατά τις πρώτες 90 ημέρες ανάληψης καθηκόντων από το να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Από την άλλη πλευρά, οι ανησυχίες από μερίδα επενδυτών για ενδεχόμενη χρήση του bitcoin σε περιστατικά απάτης ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα πρέπει να βρουν απάντηση με τη σύσταση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.
5. Συνεχιζόμενη μεταβλητότητα
Η αξία του bitcoin δεν συνδέεται άμεσα με κάποιο οικονομικό φαινόμενο (όπως δημοσιονομική ή νομισματική πολιτική) και γι αυτό ανατιμάται ή υποχωρεί με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ή ακόμη και να εξηγήσει. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν άνοδο του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος ακόμη και πάνω από τα 50.000 δολάρια το 2021. Υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση το 2021. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, σύμφωνα με τον κ. Λεντμπέτερ: Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμασθούν για δυνατές συγκινήσεις και σκαμπανεβάσματα, ανάλογα με το «τρενάκι τρόμου» στη διάρκεια του 2020.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News