Business & Finance Τρίτη 21/06/2022, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Τιμ Κουκ: Πώς να δημιουργήσεις μία ζωή με νόημα και πληρότητα

Τιμ Κουκ: Πώς να δημιουργήσεις μία ζωή με νόημα και πληρότητα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, λέει ότι υπάρχει τουλάχιστον μια ερώτηση που δεν μπορεί να απαντήσει το iPhone σας: Πώς «χτίζετε» μια ζωή που να προσφέρει και νόημα και πληρότητα;

Ο ίδιος ο Κουκ έχει κάποιες συμβουλές να δώσει ως προς αυτό. Στην τελετή έναρξης του πανεπιστημίου Gallaudet στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, ο Κουκ συμβούλεψε τους νέους αποφοίτους να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση περισσότερο την ηθική τους «πυξίδα» παρά με άλλα κριτήρια. Από τη δική του εμπειρία, είπε ο Κουκ, το να ακολουθείς τον εσωτερικό σου κώδικα ηθικής και να εστιάζεις σε λόγους για τους οποίους νιώθεις έλξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στην επιτυχία – τόσο εντός όσο και εκτός του χώρου εργασίας.

«Το να μένεις πιστός σε αυτό που είσαι και σε αυτό που πιστεύεις είναι μια από τις πιο σημαντικές επιλογές που μπορείς να κάνεις», είπε ο Κουκ στην ομιλία του, η οποία μεταφράστηκε στη νοηματική γλώσσα, καθώς ολόκληρο το ακροατήριο ήταν είτε κωφό είτε βαρήκοο. «Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις. Θα σας βοηθήσει να βρείτε μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη δουλειά σας. Και με λίγη τύχη και πολλή προσπάθεια, θα σας βοηθήσει να χτίσετε μια πιο ουσιαστική ζωή».

Μέρος αυτής της διαδικασίας περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του προσωπικού σας κώδικα ηθικής, ώστε να μπορείτε να έχετε «μια βαθιά κατανόηση του ποιοι είστε και τι πιστεύετε», είπε ο Κουκ. Για να γίνει αυτό, συνέστησε το εξής: «Φανταστείτε μια απρόβλεπτη κατάσταση και, στη συνέχεια, αποφασίστε πώς – σε έναν τέλειο κόσμο – θα θέλατε να αντιδράσετε σε αυτήν».

«Όταν φαντάζεσαι το μέλλον σου… η ερώτηση που πρέπει να κάνεις δεν είναι «Τι θα συμβεί;» αλλά «Ποιος θα είμαι όταν συμβεί;»», είπε ο Κουκ. «Ελπίζω να είσαι ευγενικός και συμπονετικός… Ελπίζω να συνειδητοποιήσεις ότι είναι πραγματικά θαύμα να είσαι μέρος κάτι που είναι μεγαλύτερο από τον εαυτό σου. Και η μαγεία βρίσκεται στην υπηρεσία των άλλων».

Ο Κουκ είπε ότι η «αίσθηση του νοήματος» ήταν αυτή που τον προσείλκυσε αρχικά στην Apple το 1998. Έκτοτε, πρόσθεσε, έχει δώσει προτεραιότητα στις δικές του αξίες ενώ ηγείται της εταιρείας, εστιάζοντας στο να κάνει τα προϊόντα της Apple χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμα σε όλους και με περιβαλλοντική συνείδηση.

«Σκοπός μας ήταν πάντα να δημιουργήσουμε τεχνολογία που εμπλουτίζει τις ζωές των ανθρώπων», είπε ο Κουκ. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε σκληρά για να κάνουμε την τεχνολογία προσβάσιμη σε όλους, γιατί αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και γιατί συνεχώς καινοτομούμε για να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο από όσο τον βρήκαμε».

Στην Apple, οι πελάτες μπορούν να ανταλλάσσουν παλαιά smartphone, ρολόγια ή υπολογιστές και η εταιρεία θα καθορίσει εάν τα προϊόντα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να μεταπωληθούν ή να ανακυκλωθούν. Ο τεχνολογικός γίγαντας θέλει επίσης να κατασκευάσει προϊόντα με καθαρό μηδενικό αντίκτυπο άνθρακα έως το 2030, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

«Ελπίζω ότι θα είστε καλοί διαχειριστές του πλανήτη που κατοικούμε και να συμμετέχετε στον αγώνα για να τον κάνουμε καλύτερο, πιο προσιτό, πιο δίκαιο», είπε ο Κουκ «Ελπίζω ότι θα κρατήσετε σφιχτά την κοινότητα που δημιουργήσατε εδώ. Γιατί ό,τι και να φέρει η ζωή, η επιτυχία σου θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη και οι αποτυχίες σου θα μαλακώσουν».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τα 5 soft skills που πρέπει να αναπτύξετε για να μη μείνετε πίσω

5 συμβουλές καριέρας από μία αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχο

Γκέιτς: Πώς να αλλάξεις τον κόσμο; Η συμβουλή που δίνει στους νέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS