Φορολογικές δηλώσεις: H καθυστέρηση στα ειδοποιητήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το «μπλοκάρισμα»
Στα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην… συνεργασία της πλατφόρμας του Taxis με το αντίστοιχο σύστημα του «ΕΡΓΑΝΗ» προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, αποδίδεται η καθυστέρηση στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Φτάσαμε στο τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου, έχουν απομείνει 9 ημέρες για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που θα πρέπει να επιστρέψει ο κάθε επαγγελματίας στην εφορία εξαιτίας των επιστρεπτέων προκαταβολών. Είναι πλέον σαφές ότι θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ενώ είναι εξίσου σαφές ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους επαγγελματίες να δηλώσουν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών στις φορολογικές δηλώσεις του 2023.
Οι οδηγίες που είχαν εκδοθεί τον περασμένο Μάρτιο, βασίζονταν στο ότι τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών θα δηλώνονταν κατά κύριο λόγο στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ωστόσο, οι νεότερες οδηγίες του Μαΐου –των οποίων αναμένεται να κάνουν χρήση οι περισσότεροι- ανοίγουν παράθυρο για μετάθεση της αναγραφής των ποσών για του χρόνου.
H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε δικαίωμα επιλογής στους επαγγελματίες: να διαλέξουν δηλαδή αν τα σχετικά ποσά θα αποτυπωθούν στη φετινή φορολογική δήλωση ή σε αυτήν του 2023. Με βάση τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί, διευκρινίστηκε ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος (δηλαδή το τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που κουρεύεται και το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75% της συνολικής ενίσχυσης ανάλογα με την οικονομική επίδοση της εταιρείας) θα πρέπει να καταχωριστεί στα βιβλία ως έσοδο από κρατική ενίσχυση και το υπόλοιπο ποσό ως δάνειο.
Επίσης έχει διευκρινιστεί ότι το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος θα καταχωρηθεί ως έσοδο στα αποτελέσματα της περιόδου κατά την «οποία η οικονομική οντότητα έχει αποκτήσει την εύλογη βεβαιότητα ότι έχει εκπληρώσει τους όρους της μη αποπληρωμής». Αυτή η λογιστική οδηγία εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, τότε δεν ήταν γνωστό ότι θα φτάσουμε 10 ημέρες πριν από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να μην έχουν λάβει γνώση για τα ποσά που «κουρεύονται» ή που πρέπει να επιστραφούν. Ως εκ τούτου, με βάση την οδηγία του τελευταίου 20ημέρου δίνεται επιλογή:
1. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022.
2. Όσοι καταχώρησαν το μη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρήσουν μόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022.
Φορολογικό αποτέλεσμα, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν προκαλεί και το ποσό του κουρέματος και το ποσό της έκπτωσης του 15% δεν φορολογούνται. Ωστόσο, η αβεβαιότητα για τον τρόπο διαχείρισης εκτιμάται ότι αποτέλεσε έναν από τους βασικούς λόγους καθυστέρησης στην υποβολή των δηλώσεων των επαγγελματιών.
Διαβάστε επίσης:
«Κλειδώνει» η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Φορολογικές δηλώσεις: To σχέδιο για παράταση σε δύο δόσεις
Φορολογικές δηλώσεις: Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θα «ξεκλειδώσουν» τη γρήγορη υποβολή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News