UBS: Αυτά θα είναι τα 5 χαρακτηριστικά του νέου εργαλείου της ΕΚΤ
Το πρόγραμμα SMP (Securities and Markets Programme), που εφαρμόστηκε από το 2010 έως το 2012 για τη στήριξη της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, θα είναι, σύμφωνα με τη UBS, το σημείο εκκίνησης για τον σχεδιασμό του νέου εργαλείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τη UBS, το νέο εργαλείο που αναμένεται να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 21 Ιουλίου, εκτιμάται ότι θα έχει πέντε βασικά χαρακτηριστικά:
1. Θα εστιάσει σε συγκεκριμένες χώρες: Δηλαδή θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να παρέμβει σε επιλεγμένες χώρες, σε αντίθεση με το APP ή το PEPP, που ωφελούσαν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
2. Θα είναι open-ended: Δηλαδή δεν θα έχει μία προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης.
3. Θα είναι ad hoc και χωρίς ποσοτικά όρια που να καθορίζονται εκ των προτέρων: Δηλαδή δεν θα έχει συγκεκριμένο ύψος ή όριο ως προς το ποσοστό των ομολόγων μιας χώρας που θα μπορεί να αγοράσει.
4. Θα προσφέρει στην ΕΚΤ έναν καλό βαθμό ευελιξίας και διακριτικής ευχέρειας στις παρεμβάσεις της στην αγορά.
5. Θα είναι sterilized: Δηλαδή οι αγορές θα «εξουδετερώνονται» όπως για παράδειγμα μέσω πράξεων απορρόφησης ρευστότητας, ώστε να μην λειτουργούν ενάντια στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα ορίσει τη μάχη κατά του κατακερματισμού ως ζήτημα συμφέροντος ολόκληρης της Ευρωζώνης και άρα θα εφαρμόσει τον επιμερισμό του ρίσκου (risk sharing)», σημειώνουν οι αναλυτές.
Επιπλέον, θεωρούν ότι το νέο εργαλείο θα έχει κάποιο conditionality (θα συνοδεύεται δηλαδή από όρους για τις χώρες που στηρίζονται από αυτό), αλλά σε περιορισμένο βαθμό. Για παράδειγμα, οι χώρες θα καλούνται να συμμορφωθούν με τις συστάσεις που τους κάνει η Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό, το νέο εργαλείο θα είναι αρκετά διαφορετικό από το Outright Monetary Transactions (OMT), που είχε αυστηρούς όρους (πρόγραμμα του ESM) και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Διαβάστε επίσης:
Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ
Capital Economics: Η ΕΚΤ αγόρασε χρόνο, δεν έλυσε το πρόβλημα
Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News