BUSINESS & FINANCE

Ρύθμιση χρεών: Για ποιους παγώνει η δόση Δεκεμβρίου

Ρύθμιση χρεών: Για ποιους παγώνει η δόση Δεκεμβρίου

Στο τέλος της ρύθμισης μεταφέρεται, χρονικά, η δόση του Δεκεμβρίου για όσους οφειλέτες είχαν εντάξει τα χρέη τους προς το Δημόσιο σε διαδικασία μηνιαίας αποπληρωμής. Βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ευνοϊκής διάταξης είναι οι συγκεκριμένοι οφειλέτες να ανήκουν στους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες, όσες επιχειρήσεις έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20-3-2020 που περιλαμβάνεται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ, έχουν το δικαίωμα να μην καταβάλλουν τη δόση παλαιών ρυθμίσεων του μηνός Δεκεμβρίου (όπως έγινε και με τη δόση του Νοεμβρίου). Η ανασταλείσα δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος της υφιστάμενης ρύθμισης τμηματικής καταβολής, όπως αυτό έχει τυχόν διαμορφωθεί. Για παράδειγμα, εάν ένας οφειλέτης έχει κάνει ρύθμιση παλαιάς οφειλής προς το Δημόσιο σε 50 μηνιαίες δόσεις και η ρύθμιση, κανονικά, λήγει στο τέλος του 2022, τότε η λήξη μετατίθεται κατά τόσους μήνες όσες και οι δόσεις που έχουν ανασταλεί από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Στη ρύθμιση εντάσσονται και επιχειρήσεις ή επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 20-3-2020 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20-3-2020. Οι ευεργετική διάταξη ισχύει και για όσους εργαζόμενους έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής.

Το μέτρο δεν ισχύει για τους εργαζομένους:
στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης
στα εκτός αυτής Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.)
στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο κράτος, ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμα και αυτοί που, λόγω της πανδημίας, έχασαν τις ρυθμίσεις παλαιών οφειλών (π.χ. 100 ή 120 δόσεις) από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στο ευνοϊκό καθεστώς τμηματικής αποπληρωμής των χρεών τους. Αρκεί να υποβάλλουν αίτηση στην ΑΑΔΕ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Παράλληλα, οι τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων έχουν “παγώσει” και θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μετά τον Απρίλιο του 2021, σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις (επιτόκιο 2,5%), με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα διευκόλυνσης.

Οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις, με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News