Business & Finance Τετάρτη 15/06/2022, 22:08
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πάουελ: Πιθανή μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο

Πάουελ: Πιθανή μία ακόμη επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης τον Ιούλιο

Πολύ πιθανή θεωρεί μία επιτοκιακή αύξηση των 75 ή των 50 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα αποτελέσει το σύνηθες. 

«Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών θα συνεχίσει να εξαρτάται από τα επικείμενα στατιστικά και θα είναι σύμφωνος με τις προοπτικές της οικονομίας. Σίγουρα, η σημερινή αύξηση των 75 μονάδων βάσης είναι ασυνήθιστα μεγάλη και δεν περιμένω ότι τέτοιου είδους κινήσεις να γίνουν το σύνηθες στις συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ», δήλωσε ο Πάουελ. 

Ο κορυφαίος κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του Covid στην Κίνα θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς. Τόνισε ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. 

«Οι προβλέψεις μας δεν στηρίζονται σε κάποιο σχέδιο, κανένας δεν γνωρίζει μετά βεβαιότητας πως θα είναι η κατάσταση της οικονομίας σε έναν χρόνο από σήμερα», συμπλήρωσε. Είπε δε ότι τους επόμενους μήνες η κεντρική τράπεζα θα αναζητήσει σημάδια ότι ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος. 

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αντεπεξέλθει στο σκόπελο της πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. «Θα κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε το στόχο μας και πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε όσο μεγαλύτερη ευκρίνεια μπορούμε αναφορικά με τις προθέσεις μας», τόνισε. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Mea culpa από την Τζάνετ Γέλεν

ΗΠΑ: Συνάντηση Μπάιντεν – Πάουελ με φόντο τον πληθωρισμό και την οικονομία

Μπούλαρντ: Η Fed θα πρέπει να κάνει τώρα επιθετικές κινήσεις, για να μειώσει τα επιτόκια το 2023

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News