Berenberg Bank: Ο πανικός στην περιφέρεια, η εποικοδομητική ασάφεια της ΕΚΤ και η κρίση 2.0
Οι πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας απέχουν ακόμα από το να αποτελούν μια κρίση χρέους Νο2, καθώς η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι διαφορετική σε σχέση με πριν από μία δεκαετία, επισημαίνουν οι αναλυτές της Berenberg Bank. Από τη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο επενδυτικός οίκος δεν περιμένει πολλά, αφού όπως επισημαίνει, η κεντρική τράπεζα φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αποτρέψει τον υπερβολικό «κατακερματισμό» στην Ευρωζώνη μέσω της «εποικοδομητικής ασάφειας», δηλαδή απλά προειδοποιώντας τις αγορές ότι ενδέχεται να παρέμβει, χωρίς να αποκαλύψει κάτω από ποιες συνθήκες.
Η Berenberg Bank –όπως και η Capital Economics νωρίτερα– προειδοποιεί πως αυτό δεν θα είναι αρκετό. «Οι αγορές μισούν την αβεβαιότητα. Ίσως θελήσουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ», τονίζει.
Για να περιορίσει τον κίνδυνο περαιτέρω αναταραχών στις αγορές που θα πλήξουν την εμπιστοσύνη και τις οικονομικές επιδόσεις σε όλη την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ πρέπει να απαντήσει σε δύο βασικές ερωτήσεις, σύμφωνα με την Berenberg Bank:
1) Ποιο ακριβώς εργαλείο θα χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει τον υπερβολικό κατακερματισμό.
2) Ποιο είναι το όριο πέραν του οποίου θα ενεργοποιηθεί το εργαλείο αυτό.
«Εάν η ΕΚΤ το καταφέρει αυτό, θα είναι πιο εύκολο να επιδιώξει τον τελικό της στόχο, της επαναφοράς του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο, με χαμηλότερο κίνδυνο να προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά όσο τον κάνει», τονίζουν οι αναλυτές.
Σε κάθε περίπτωση, η Berenberg Bank θεωρεί ότι απέχουμε ακόμα πολύ από μία νέα κρίση χρέους και εξηγεί ότι η κατάσταση είναι διαφορετική σε σχέση με πριν από μία δεκαετία:
1) Η ΕΚΤ έχει μετατραπεί σε κανονικό δανειστή έσχατης ανάγκης με το εργαλείο OMT.
2) Πολλές οικονομίες έχουν βελτιώσει την τάση της ανάπτυξής τους μέσω των μεταρρυθμίσεων, με τον οίκο να φέρνει σαν παράδειγμα την Ελλάδα και την Πορτογαλία, οι οποίες –όπως λέει- υπεραποδίδουν διαρκώς σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και ξεπέρασαν τα προ πανδημίας επίπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά 3% και 1,2% αντίστοιχα.
3) Τα κονδύλια του NextGenEU, από το 5% (Ιταλία) έως το 9% (Ελλάδα) του ΑΕΠ, θα στηρίξουν τις δημόσιες επενδύσιες και την ανάπτυξη τα τέσσερα επόμενα χρόνια.
4) Το spread της Ιταλίας παραμένει πολύ χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης κρίσης.
Διαβάστε επίσης:
Έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το sell off στις αγορές – Ράλι στα ομόλογα
Capital Economics: Πότε θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της περιφέρειας η ΕΚΤ
Γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι τα πρώτα «θύματα» της ΕΚΤ;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News