Ομόλογα: Μαζική έξοδος από Ελλάδα και Ιταλία – Τι τρόμαξε τους επενδυτές
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, πάνω και από τη χειρότερη φάση της περιόδου της πανδημίας, εκτινάσσεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, εν μέσω μαζικού sell-off στα ελληνικά αλλά και τα ιταλικά ομόλογα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και την αύξηση των επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2011, πυροδοτούν ανησυχίες για την ικανότητα των πιο χρεωμένων χωρών να στηρίξουν τα μεγάλα χρέη τους χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται κινείται πάνω από το 4,3%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου αγγίζει το 3,7%.
Το στοιχείο που «τρόμαξε» τους επενδυτές στις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ότι δεν έδωσε νέες λεπτομέρειες για ένα σχέδιο να αποτραπεί ο «κατακερματισμός» της Ευρωζώνης μέσω κάποιου σχεδίου για να περιοριστούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Αντ΄ αυτού, η πρόεδρος της ΕΚΤ επανάλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επανεπενδύσει τα έσοδα από τα ομόλογα του προγράμματος QE που λήγουν, για να αντιμετωπίσει τις εντάσεις στις αγορές.
«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το εάν οι επανεπενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν, στην περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν», λέει ο Rohan Khanna της UBS. «Υπήρχαν κάποιες ελπίδες πριν από τη συνεδρίαση ότι δούλευαν πάνω σε κάποιο νέο μηχανισμό, αλλά η Λαγκάρντ δεν μας είπε τίποτα καινούργιο. Το μεγάλο ερώτημα των πελατών είναι ποιος θα αγοράσει ιταλικά ομόλογα όταν η ΕΚΤ κάνει πίσω».
Μάλιστα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) προειδοποίησε ακόμα και με μια νέα κρίση χρέους στην περιφέρεια, καθώς η αύξηση των επιτοκίων και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ανεβάζουν το κόστος δανεισμού κυρίως της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι αδύνατη εάν η διεύρυνση των spreads εξελιχθεί σε μια κανονική κρίση χρέους, για αυτό και οι αγορές ποντάρουν τώρα σε ένα νέο πλαίσιο στήριξης από την ΕΚΤ, τονίζει το IIF. Ειδικά στην Ιταλία, το πρόβλημα του ποιος θα αγοράσει τα ομόλογα είναι υπαρκτό, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές.
«Η σύστασή μας (προς την ΕΚΤ) θα ήταν να αποφύγει αυτή την πρόκληση εντελώς και να καθυστερήσει την ομαλοποίηση της πολιτικής της, καθώς περιμένουμε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα σύρει την Ευρωζώνη σε ύφεση φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές του IIF.
Διαβάστε επίσης:
Προειδοποίηση IIF: Οι αυξήσεις επιτοκίων απειλούν την περιφέρεια με νέα κρίση
Πού θα φτάσουν τα επιτόκια: Πιο ψηλά, πιο γρήγορα – Οι νέες προβλέψεις 8 οίκων
ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 0,25% τον Ιούλιο – Παράθυρο για αύξηση 0,50% τον Σεπτέμβριο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News