BUSINESS & FINANCE

Ηρακλής: Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις 6,4 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο

Ηρακλής: Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις 6,4 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο

Τη σημαία του Ηρακλή αναμένεται να σηκώσουν οι τράπεζες έως τον Οκτώβριο με νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 3 δισ. ευρώ προωθεί προς τιτλοποίηση μέσω κρατικών εγγυήσεων η Attica Bank, κλείνοντας το κεφάλαιο των κόκκινων δανείων που άφησε πίσω της η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας. 

Ο μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων, λήγει τον προσεχή Οκτώβριο και μέσω αυτού οι τράπεζες πέτυχαν να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια του παρελθόντος με το χαμηλότερο δυνατό κεφαλαιακό κόστος, αφού ένα τμήμα των τιτλοποιήσεων εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο, διασφαλίζοντας τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε ικανοποιητικά επίπεδα.  

Στόχος των προγραμματισμένων τιτλοποιήσεων και πωλήσεων μικρότερων πακέτων έως τα τέλη του χρόνου, η πλήρης εξυγίανση του ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών και η υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συγκρίσιμα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το μέγεθος της εξυγίανσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αποτυπώνεται στα νούμερα με βάση τα οποία, η προσαρμογή προβλέπει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) έως τα τέλη του 2022:

• στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank 

• στο 6% από 31% το 2019 για την Εθνική τράπεζα 

• στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και 

• στο 9% από 49% το 2019 για την τράπεζα Πειραιώς

Με βάση την ανάλυση της Eurοxx στα τέλη του α’ τριμήνου του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν περιοριστεί 

• στα 4,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 2,9 δισ. ευρώ, 

• στα 2,1 δισ. ευρώ για την Εθνική τράπεζα, με στόχο τα 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου

• στα 2,7 δισ. ευρώ για την Eurobank, με στόχο 2,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου και

• στα 4,7 δισ. ευρώ για την τράπεζα Πειραιώς με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 4 δισ. ευρώ.

Στον σχήμα του Ηρακλή έχουν μέχρι σήμερα τιτλοποιήσεις συνολικής αξίας σε 49,6 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε η κυβέρνηση το 2019 με κρατικές εγγυήσεις άνω των 20 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 14,3 δισ. ευρώ προήλθαν από την Alpha Bank, 7 δισ. ευρώ από την Εθνική τράπεζα, 10,7 δισ. ευρώ από την Eurobank και άλλα 17,6 δισ, ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν συναλλαγές ύψους 24 δισ. ευρώ που υλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, χωρίς δηλαδή την στήριξη του Ηρακλή, μεταβιβάζοντας μεγάλα ή μικρότερα πακέτα κόκκινων δανείων κυρίως επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό της εξυγίανσης στα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν έως τα τέλη του χρόνου, το ύψος των δανείων που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το 2018 θα φτάσει τα 79,7 δισ, ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό αφορά την λογιστική αξία των δανείων που πουλήθηκαν και όχι την ονομαστική τους, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει τα 110 δισ. ευρώ, που είναι και το συνολικό ύψος δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: 

Euroxx: Άθικτο το επενδυτικό story των τραπεζών – Βλέπει άνοδο έως 86%

Αύξηση επιτοκίων: Ακριβότερα γίνονται τα δάνεια προς επιχειρήσεις

Στεγαστικά δάνεια: Καταφύγιο σε σταθερό επιτόκιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News